20.06.2018 Beograd

Zorana Mihajlović: Srbija neće stati u borbi protiv nasilja nad ženama

Zorana Mihajlović: Srbija neće stati u borbi protiv nasilja nad ženama Foto: Beta, Kabinet potpredsednice vlade
Predsednica Koordinacionog tela Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne sme da stane borba države i društva protiv nasilja nad ženama i rodnih stereotipa.


Ona je na sastanku upravnog odbora projekta "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama" kazala da taj projekat u Srbiji sprovodi Koordinaciono telo u saradnji sa UN agencijama i resornim ministarstvima, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Ministarka je zahvalila UN i agenciji SIDA, koji su prepoznali zalaganja države u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i pružili podršku u tom važnom procesu.

"Puno toga smo uradili, ali moramo više. Istakla bih rad sa dečacima i muškarcima, jer nam je cilj promena rodnih stereotipa i prevencija nasilja nad ženama. Imamo i veliko istraživanje o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti koje nam pokazuje šta dalje treba da radimo", kazala je ona, preneo je njen kabinet.

Zorana Mihajlović je navela da je poražavajuće da svaki peti muškarac smatra da žena "ponekad zasluži da bude prebijena", i da svaki drugi muškarac misli da je "najvažniji posao žene da kuva i pere, brine o kući i vaspitanju dece".

Istakla je da je Srbija pripremila prvi državni izveštaj o sprovođenju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima (Istanbulska konvencija).

Sastanku su prisustvovale i stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši i Ola Anderson iz SIDA.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side