Zorana Mihajlović otvorila Aeromiting u Vršcu (FOTO)
30.08.2014 Vršac

Zorana Mihajlović otvorila Aeromiting u Vršcu (FOTO)

Zorana Mihajlović otvorila Aeromiting u Vršcu (FOTO)
Zorana Mihajlović otvorila je danas u Vršcu Međunarodni aeromiting, koji se održava povodom 60 godina postojanja Vazduhoplovne akademije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA.

Mihajlovićeva je prilikom otvaranja čestitala ovaj jubilej, a potom rekla i da je vazduhoplovstvo jedini segment kojim Srbija može da se ponosi, ne samo zato što je usaglašen sa evropskim standardima već i zato što funkcioniše po svim svetskim standardima.

Diplome Vršačke akademije su cenjene u celom svetu, a naši poloti rade u kompanijama širom sveta, rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministarka saobraćaja.

Ona je najavila donošenje novog zakona o vazdušnom saobraćaju koji, kako je rekla, predviđa povećanu bezbednost i kvaliteta usluga.

"Mi hoćemo vazduhoplovstvu da omogućimo nove investicije, jer imamo tri fabrike i jednu privatnu kompaniju koja je već proizvela tri aviona, što malo ko zna", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je kazala i da je potpuno sigurno da će niški aerodrom "Konstantin Veliki" od oktobra moći da bude u upotrebi i tokom teškim zimskih uslova.

"Sve je obezbeđeno i urađeno", rekla je ona istakavši da je opredeljenje Srbije da razvija male aerodrome, jer ih već ima 20.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da su Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Vazduhoplovna akademija u Vršcu, zajedno sa Vojskom Srbije, u prošlosti kao i danas, imale veoma važnu ulogu u odbrani bezbednosti neba Srbije.

Čestitajući 60 godina postojanja Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Vazduhoplovne akademije u Vršcu, Gašić je rekao da je Vojska Srbije sa kapacitetima koji su zahtevani od oružanih snaga pomogla organizaciju prelepog aeromitinga u Vršcu i učestvovala u programu sa vojnim avionima, helikopterima i padobrancima.

"Ovde je na delu jedna velika zajednička saradnja. Srbija nema više prostora da duplira svoje kapacitete, tako da su nam ovakve akademije jako bitne", rekao je Gašić novinarima u Vršcu.

Ministar odbrane je rekao da su prošle godine četiri vojna pilota završila obuku u Vršcu, tako da se zajedničkim radom Vazduhoplovna akademija, SMATSA i Vojska Srbije brinu o bezbednosti našeg neba.

"To je dobar primer dugogodišnje saradnje", zaključio je Gašić.

Inače, u letačkom i izložbenom programu na vršačkom aeromitingu učestvuje 50 aviona i 35 pilota.

Ovo je najvažniji i najveći vazduhoplovni događaj ove godine u regionu, a poslednji put sličan je na vršačkom aerodoromu održan pre sedam godina.

Putnički, visoko-akrobatski, ultra-laki avioni, bespilotne letelice, padobranci diverzanti, motorni zmajevi, jedrilice - samo su deo programa.

"Imaćemo priliku da će se posle dugog niza godina na aerodromu u Vršcu pojaviti mlazna avijacija, četiri aviona G4 koji će napraviti kratak pregled prikazivanja, imaćemo prikaz naskakanja padobranaca specijalaca i jednu atrakciju gde će žene padobranci pokušati da postave rekord, skok sa 4.000 metara, rekao je načelnik polotske Akademije Mirko Vranić uoči početka aeromitinga.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side