19.10.2017 | 13:23h ► 13:35h Beograd

Zorana Mihajlović: Niko neće biti kažnjen ako ne kaže borkinja

Zorana Mihajlović: Niko neće biti kažnjen ako ne kaže borkinja Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade / MO
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti ne predviđa nikakve kazne za one koji ne koriste rodno senzitivni jezik.

"Reč je o neistinama i čini mi se da se one namerno plasiraju u javnosti kako ovako važan zakon ne bi bio usvojen. Naravno da niko neće biti novčano kažnjen ako ne kaže 'borkinja' i da muškarci neće biti otpuštani s posla da bi na njihova mesta bile primane žene", kazala je Zorana Mihajlović, a saopštio njen kabinet.

Ona je navela da je isto i sa preporukama o upotrebi rodno senzitivnog jezika i izrazila nadu da će Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti uskoro naći pred Vladom, a potom i u Skupštini Srbije.

Zorana Mihajlović je kazala da je cilj rodno senzitivnog jezika u udžbenicima skretanje pažnje na pitanja rodne ravnopravnosti, na nenasilno ponašanje, na odnose između dečaka i devojčica.

"Nije ovde samo reč o većoj ravnopravnosti žena, o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja nad decom, već o borbi za nenasilno društvo. Dobro što je pokrenuta polemika o našem jeziku, jer godinama nismo razgovarali o tome", rekla je ministarka.

Dodala je da je Srbija moderna zemlja koja ide napred što "određeni delovi društva to ne shvataju".

"Zakon o rodnoj ravnopravnosti je svojevrsni ustav u ovoj oblasti i normalno je da postoje prepreke i opstrukcija, nismo ni očekivali da će ići lako. Niko me ne može ubediti, uz dužno poštovanje susedima, da su oni spremniji da imaju jedan moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti, pa i upotrebu rodno senzitivnog jezika, kao što ga recimo ima Bosna i Hercegovina, a da Srbija nije spremna. Srbija je spremna", rekla je Zorana Mihajlović.

 

Zorana Mihajlović: Romima i Romkinjama omogućiti inkluziju u društvo

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Romima i Romkinjama treba omogućiti inkluziju u društvo što podrazumeva bolje uslove u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja.

Ona je na otvaranju seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja kazala da njihova inkluzija u društvo nije samo pitanje jedne institucije, već čitave Vlade, nevladinog sektora, romskih udruženja i naših evropskih partnera.

Zorana Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom Vlade Srbije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kazala je da je važno donositi strateška dokumenta, poput Strategije i Akcionog plana za Rome i Zakona o stanovanju.

Ona je kazala da u Srbiji danas studira više od 300 Roma i Romkinja što nije bio slučaj ranijih godina, kao i da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj na Visokoj strukovnoj školi u Vršcu romski studenti uče na svom jeziku.

"Naša Vlada želi inkluziju Roma na delu. Naš zadatak je da ih zaposlimo, omogućimo svima koji polože prijemni upišu fakultet, da obezbedimo romske koordinatore u svakoj instituciji. Važno je i da čitav proces spustimo na lokalni nivo, jer bez saradnje sa gradovima i opštinama nećemo imati rezultat. Srbija je njihova država, Romi nemaju rezervnu državu", rekla je Zorana Mihajlović, a saopšteno iz njenog kabineta.

Visoka savetnica u koordinaciji politike za Rome pri Evropskoj komisiji Marta Garsija Fidalgo istakla je da je inkluzija Roma "u srcu evropskih integracija Srbije".

Predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović istakao je da se zalaže za veću vidljivost Roma i Romkinja u institucijama i celokupnom društvu Srbije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side