19.10.2017 | 13:23h ► 13:35h Beograd

Zorana Mihajlović: Niko neće biti kažnjen ako ne kaže borkinja

Zorana Mihajlović: Niko neće biti kažnjen ako ne kaže borkinja Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade / MO
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti ne predviđa nikakve kazne za one koji ne koriste rodno senzitivni jezik.

"Reč je o neistinama i čini mi se da se one namerno plasiraju u javnosti kako ovako važan zakon ne bi bio usvojen. Naravno da niko neće biti novčano kažnjen ako ne kaže 'borkinja' i da muškarci neće biti otpuštani s posla da bi na njihova mesta bile primane žene", kazala je Zorana Mihajlović, a saopštio njen kabinet.

Ona je navela da je isto i sa preporukama o upotrebi rodno senzitivnog jezika i izrazila nadu da će Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti uskoro naći pred Vladom, a potom i u Skupštini Srbije.

Zorana Mihajlović je kazala da je cilj rodno senzitivnog jezika u udžbenicima skretanje pažnje na pitanja rodne ravnopravnosti, na nenasilno ponašanje, na odnose između dečaka i devojčica.

"Nije ovde samo reč o većoj ravnopravnosti žena, o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja nad decom, već o borbi za nenasilno društvo. Dobro što je pokrenuta polemika o našem jeziku, jer godinama nismo razgovarali o tome", rekla je ministarka.

Dodala je da je Srbija moderna zemlja koja ide napred što "određeni delovi društva to ne shvataju".

"Zakon o rodnoj ravnopravnosti je svojevrsni ustav u ovoj oblasti i normalno je da postoje prepreke i opstrukcija, nismo ni očekivali da će ići lako. Niko me ne može ubediti, uz dužno poštovanje susedima, da su oni spremniji da imaju jedan moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti, pa i upotrebu rodno senzitivnog jezika, kao što ga recimo ima Bosna i Hercegovina, a da Srbija nije spremna. Srbija je spremna", rekla je Zorana Mihajlović.

 

Zorana Mihajlović: Romima i Romkinjama omogućiti inkluziju u društvo

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Romima i Romkinjama treba omogućiti inkluziju u društvo što podrazumeva bolje uslove u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja.

Ona je na otvaranju seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja kazala da njihova inkluzija u društvo nije samo pitanje jedne institucije, već čitave Vlade, nevladinog sektora, romskih udruženja i naših evropskih partnera.

Zorana Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom Vlade Srbije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kazala je da je važno donositi strateška dokumenta, poput Strategije i Akcionog plana za Rome i Zakona o stanovanju.

Ona je kazala da u Srbiji danas studira više od 300 Roma i Romkinja što nije bio slučaj ranijih godina, kao i da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj na Visokoj strukovnoj školi u Vršcu romski studenti uče na svom jeziku.

"Naša Vlada želi inkluziju Roma na delu. Naš zadatak je da ih zaposlimo, omogućimo svima koji polože prijemni upišu fakultet, da obezbedimo romske koordinatore u svakoj instituciji. Važno je i da čitav proces spustimo na lokalni nivo, jer bez saradnje sa gradovima i opštinama nećemo imati rezultat. Srbija je njihova država, Romi nemaju rezervnu državu", rekla je Zorana Mihajlović, a saopšteno iz njenog kabineta.

Visoka savetnica u koordinaciji politike za Rome pri Evropskoj komisiji Marta Garsija Fidalgo istakla je da je inkluzija Roma "u srcu evropskih integracija Srbije".

Predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović istakao je da se zalaže za veću vidljivost Roma i Romkinja u institucijama i celokupnom društvu Srbije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Brnabić: Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum Brnabić: Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum

  Premijerka Srbije Ana Brnabić negirala je danas da je Srbija potpisala Dablinski sporazum o prihvatanju migranata koji nemaju osnova da ostanu u Evropskoj uniji i dodala da tako nešto i nije moguće.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Poslanici o pritiscima na novinarku Tatjanu Vojtehovsku Poslanici o pritiscima na novinarku Tatjanu Vojtehovsku

  Nekoliko opozicionih poslanika u Skupštini Srbije danas je tražilo od nadležnih organa da odgovore da li će reagovati povodom pritisaka kojima je izložena novinarka Tatjana Vojtehovski, posle emitovanja emisije o nesrećama u industriji "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima.

 • Boško Obradović se ogradio od izjave Srđana Noga Boško Obradović se ogradio od izjave Srđana Noga

  Predsednik Dveri i republički poslanik Boško Obradović ogradio se danas u Čačku od izjave republičkog poslanika te stranke Srđana Noga, ocenjujući da politika tog pokreta nije poziv na nasilje i vešanje.

 • Iran uveo vize za državljane Srbije Iran uveo vize za državljane Srbije

  Iran je ukinuo bezvizni režim za državljane Srbije, samo nekoliko dana nakon što su vlasti u Beogradu ponovo uvele vize za građane Irana, preneo je dnevni list "Teheran tajms" (Teheran Times).

 • Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU

  Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio je danas da se uprkos problemima unutar Evropske unije i višegodišnjeg zamora od proširenja od kraja prošle godine ponovo vidi entuzijazam u tom smislu, ali da je potrebno da se i Srbija i Zapadni Balkan uključe u promene koje se događaju u Uniji i pre nego što postanu članovi.

 • Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva

  Stopa siromaštva u Srbiji smanjena je sa 8,8 odsto koliko je iznosila u 2006. godini, na 7,2 odsto u 2017. godini, pokazuju podaci o apsolutnom siromaštvu u Srbiji koje se meri prema uporedivoj metodologiji, saopštila je danas Vlada Srbije.

 • Tadić saslušan u postupku za ubistvo gardista u Topčideru Tadić saslušan u postupku za ubistvo gardista u Topčideru

  Bivši predsednik Srbije Boris Tadić saslušan je kao građanin pred tužiocem u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala u pretkrivičnom postupku za ubistvo gardista u Topčideru.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side