07.12.2017 | 15:23h ► 16:07h Beograd

Živković: EU stavila Srbiju na sivu listu zbog netransparentnosti poreskog postupka

Živković: EU stavila Srbiju na sivu listu zbog netransparentnosti poreskog postupka Foto: Medija centar
Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je EU stavila Srbiju na takozvanu "sivu listu" pojačanog nadzora u 2018. godini u pogledu transparentnosti poreskog postupka i poreske administracije.

Živković je na sednici Skupštini Srbije o budžetu za 2018. godinu naveo da je tom odlukom Brisela, Srbija po svojoj poreskoj politici, javnim finansijama i svemu onome što čini ambijent za poslovno delovanje i poštovanje prava, ocenjena kao "vrlo sumnjiva zemlja".

"Na toj listi društvo nam pravi još 46 zemalja, kao što su Bocvana, Fidži, Oman, Peru, Katar. Na ivici smo da postanemo i deo 'crne liste', na kojoj se nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, naš 'vekovni prijatelj' i glavni partner u sumnjivim poslovnim poduhvatima tokom poslednjih pet godina", naveo je Živković a prenela Nova stranka.

Navodeći da je to "prava slika naše ekonomske situacije", Živković je ocenio da "zato u Srbiju dolaze sa velikim subvencijama, mahom stranci koji vole da se igraju u 'poreskim rajevima' i da otimaju pare iz budžeta".

 

Živković: Predlog državnog budžeta Srbije ne zaslužuje nijednu lepu reč

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da predlog državnog budžeta Srbije za 2018. godinu "ne zaslužuje nijednu lepu reč".

On je u Skupštini Srbije rekao da je ministar finansija Dušan Vujović dobar ekonomista i da ima veliko iskustvo i veliko znanje koje je stekao radeći na poslovima javnih finansija, ali da je jako loše da čovek tih kvaliteta potpiše takav tekst.

"Ovo što nam je ponuđeno ove godine ne zaslužuje nijednu lepu reč", rekao je Živković.

Živković je rekao da pre svega postoji problem s podacima na osnovu kojih se pravi budžet i dodao da su najvažniji ekonomski pokazatelji u Srbiji već nekoliko godina lažni.

Živković je rekao da se stalno nagašava da je javni dug manji nego ranije i ocenio da je to "interesantna matematika" jer je javni dug sada 25 milijardi evra, a 2012. godine je bio 16 milijardi.

"Drugi lažni podatak", kako je naveo, jeste rast BDP, jer je privredni rast u prve tri godine posle 5. oktobra 2000. godine bio četiri puta veći nego što je u ovih pet godina, od kada je ova vlast.

Broj nezaposlenih je, po rečima Živkovića, takođe "laž" jer vlast tvrdi da je broj nezaposlenih prepolovljen.

"Kako je to moguće, kada je pre pet godina bilo nezaposleno 800.000 ljudi, a sada je nezaposleno 650.000 ljudi?", upitao je on.

Živković je rekao da u budžetu postoji "tajna stavka" jer piše da je šest milijardi namenjeno za BIA, bez bilo kakve specifikacije i upitao šta je to tajna u BIA.

Na to je reagovao poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za kontorolu službi bezbednosti Igor Bečić koji je rekao da su se članovi tog odbora još 2012. godine saglasili da se sredstva za BIA iskazuju u budžetu u ukupnom iznosu, bez specifikacije.

Podsetio je da su tada članovi odbora bili i poslanici iz DS, LDP i DSS, i da su se svi tada složili s tim predlogom, da se ne bi saznalo o radu i sposobnostima te službe što ne bi bilo u interesu državne bezbednosti.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side