14.02.2020 Beograd

Živković: Dokument o železničkoj liniji sa Prištinom formalno i de jure priznanje nezavisnog Kosova

Živković: Dokument o železničkoj liniji sa Prištinom formalno i de jure priznanje nezavisnog Kosova Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić
Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da današnje potpisivanje Pisma o namerama o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine predstavlja "formalno i de jure priznanje nezavisnog Kosova".

Navodeći da je reč o sporazumu između "dve nezavisne države", lider Nove stranke je kazao da bi voleo da se Skupština Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova, Ustavni sud, BIA i druge nadležne institucije izjasne o dokumentu kojeg je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Minhenu potpisao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Ako se poštuju zakoni, ne može da se potpisuje međunarodni ugovor sa delom naše teritorije. Ovako imamo još jedan cirkus i banalizaciju situacije. Tako smo imali i dogovor o avio liniji između Beograda i Prištine, opet međunarodni ugovor sa međunarodnom potporom, a nijedan avion od tada nije poleteo i neće ni poletiti kao što neće biti ni ove železničke linije", naveo je Živković.

Govoreći o vraćanju rekonstruisane skulpture Pobednika na Kalemegdan, Živković je zatražio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da građanima objasne kako je na mere zaštite tog spomenika, potrošeno 200.000 evra.

"Bilo je potrebno da se Pobednik rekonstruiše ali šta je tu koštalo 200.000 evra, da li prevoz od Beograda do Smederevske Palanke i nazad ili rad u vajarskoj radionici? Novi spomenik sa novim postamentom ne bi toliko koštao", naveo je Živković.

Ocenio je i da angažovanje privatnih firmi za obezbeđenje zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu predstavlja "bruku za srpsku policiju i časne policajce koji su odlukom vrha MUP-a spušteni na nivo da ih čuvaju portiri".

"Cilj rukovodstva MUP-a nije samo da se srozaju policajci već i da se ostvari ekstra profit za ljude bliske režimu, u ovom slučaju za bivšu državnu sekretarku MUP-a koja je vlasnica firme za obezbeđenje i koja je za par godina udesetostručila prihod.

To je nastavak primitivazicije, banalizacije države od strane Aleksandra Vučića, tako smo dobili keramičara na čelu BIA, roštiljdžiju na mestu direktora EPS-a, a palikuće iz nekih opština oko Beograda da brinu o bezbednosti novinara", dodao je Živković.

 

Ne vidim problem da Šapčani i svi koji misle da mogu pobediti Vučića, izađu na izbore

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da ne vidi problem u tome da građani Šapca, Paraćina i "svi oni koji misle da mogu da pobede daljinske ispostave Aleksandra Vučića", izađu na predstojeće lokalne izbore.Obraćajući se novinarima u Skupštini Srbije, Živković je rekao da Šabac, i danas kao i pre više od 200 godina u boju na Mišaru, ima pravo da se zaštiti od "novih kabadahija, sultana ili autokrata".

"Ne vidim problem da Šapčani, Paraćinci i svi koji misle da mogu da pobede prljave daljinske ispostave Vučića, izađu na izbore. Znam da 1996. i 2020. godine nisu iste ali princip da bežanjem ne možete da pobedite, može uvek da se pokaže, i 1996. i 2020. godine", kazao je lider Nove stranke.

Naveo je da stranka još nije donela odluku o izlasku na izbore ali i dodao da je "očigledno" da je atmosfera u Novoj takva da su bliži odluci o učešću na izborima.

"Bliži smo odluci o izlasku ne zato što mislimo da su izborni uslovi dobri ili da su bolji nego što su bili pre tri meseca već zato što je to jedini način da se pobedi zlo", rekao je Živković.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side