Žigmanov odbacio optužbe da zloupotrebljava sredstva namenjena Hrvatima u Srbiji
21.09.2020 Subotica

Žigmanov odbacio optužbe da zloupotrebljava sredstva namenjena Hrvatima u Srbiji

Žigmanov odbacio optužbe da zloupotrebljava sredstva namenjena Hrvatima u Srbiji Foto: Beta, HINA / Dario Grzelj
Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov odbacio je danas optužbe da zloupotrebljava sredstva tog Zavoda, za šta ga je prošle nedelje optužio predsednik Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Zvonimir Perušić.

Žigmanov je na konferenciji za novinare u prostorijama Zavoda u Novom Sadu rekao da su "apsolutno svi podaci o svakom segmentu delovanja" te institucije, od programskih do materijalno-finansijskih, od osnivanja dostupni svim nadležnim telima: Upravnom i Nadzornom odboru, Hrvatskom nacionalnom veću i Pokrajinskoj vladi.

"Odlučno demantujem optužbu da podaci o radu Zavoda nisu dostupni javnosti. Finansijske izveštaje i izveštaj o radu svake godine usvaja Pokrajinska vlada i dostupni su na internet stranici Zavoda, u koje svako može imati uvid", rekao je Žigmanov".

Ocenio je da je "krajnje neodgovorno iznositi tako teške optužbe u javnost bez ikakvih dokaza".

"Od kada sam direktor, odgovorno i transparentno vodim ovu ustanovu i, da ne bude nejasnoća, s aktuelnim ugovorom o radu koji je dostavljen kada je zatražen kao informacija od javnog značaja zajedno sa svim primanjima koja sam ostvario u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata", kazao je Žigmanov.

Predsednici HDF-a i Hrvatskog građanskog saveza, Zvonimir Perušić i Tomislav Stantić optužili su krajem prošle nedelje Žigmanova da zloupotrebljava sredstva Hrvatskog nacionalnog veća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ".

Perušić je naveo da je u proteklih mesec i po dana podneo 18 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa materijalno-finansijskim poslovanjem institucija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ali je dodao da na većinu zahteva još uvek nije dobio odgovore.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side