Žigmanov: Iduće sedmice sa Vučićem o problemima Hrvata
16.02.2018 Beograd

Žigmanov: Iduće sedmice sa Vučićem o problemima Hrvata

Žigmanov: Iduće sedmice sa Vučićem o problemima Hrvata Foto: prtscr ytb
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocenio je danas kao veoma uspešnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a kao posebno važnu istakao je činjenicu da je Vučić dao čvrsta obećanja da će se u Srbiji "posvećeno raditi" na rešavanju problema sa kojima se suočavaju Hrvati.

Žigmanov je naveo da je Vučić obećao da će se okončati poslovi oko otkupa dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, da će se povećati finansijska sredstva za rad hrvatskih kulturnih udruženja, da će se raditi na poboljšanju komunalne infrastrukture u naseljima u kojima u većem broju žive Hrvati te da će se politički predstavnici Hrvata uključiti u procese donošenja odluka.

Dodao je da ga je Vučić pozvao i na službeni razgovor sledeće sedmice, na kojem će se razgovarati o ukupnom rešavanju problema i poboljšanju društvenog položaja Hrvata u Srbiji.

Žigmanov je ocenio da je poseta Vučića Hrvatskoj bila "državnička" i čestitao predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović "na hrabrosti i uspešnom domaćinstvu".

"Ova poseta, koja se dogodila u pravom trenutku, verovatno ima status ključne u najnovijem 'resetovanju' ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa", ocenio je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, činjenica da je i on bio deo službene delegacije Srbije u poseti Zagrebu znači da je time priznata važnost političkog predstavnika hrvatske zajednice ne samo kada je reč o mestu koje zauzima u Srbiji, nego koje treba da ima i u ukupnim međudržavnim hrvatsko-srpskim odnosima.

Žigmanov je naveo da je na bilateralnim susretima i razgovorima tokom Vučićeve posete Zagrebu bio u prilici da direktno iznese većinu izazova i glavninu problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side