Žeželj: Nasrtaj na gradonacelnika agresivan i necivilizovan
18.07.2016 Beograd

Žeželj: Nasrtaj na gradonacelnika agresivan i necivilizovan

Žeželj: Nasrtaj na gradonacelnika agresivan i necivilizovan Foto: Beta, BeoInfo
Zaštitnik građana Beograda Katarina Žeželj najoštrije je danas osudila pokušaj grupe građana Beograda koji su na agresivan i neciviliizovan način pokušali da onemoguće gradonačelnike i njegove saradnike da prisustvuju sednici paralmenta, što je njihova obaveza.

"Najoštrije osuđujem fizički napad koji se tom prilikom dogodio. Pravo na slobodno okupljanje i iskazivanje nezadovoljstva nesporno je, neotuđivo pravo građana", navela je Žežel u saopštenju dostavljenom medijima.

Protest je, dodala je, i civilizacijsko i ustavno pravo, a obaveza onih koji protestuju je da granice civilizovanog ponašanja ne pređu.

"Kao što policija ne sme da prekoračuje svoja službena ovlašćenja, kao što svaki funkcioner javne vlasti mora da poštuje zakon i prava građana tako i oni koji su nezadovoljni, nezadovoljnostvo ne smeju ispoljavati na nasilan način", navela je.

Ona je dodala da građani Beograda sigurno razumeju da se neprikosnoveno, ustavno pravo na izražavanje mišljenja ne može izjednačiti sa pravom na tuču i da "ne možemo da se bijemo zato što se ne slažemo".

"Svi funkcioneri javne vlasti imaju pojačanu odgovornost iz okvira svoje nadležnosti, ali i okvira celokuopnog ponašanja u javnom životu. Ta pojačana odgovornost gradonačelnika, policajca ili odbornika ne isključuje njihovo pravo na telesni integritet", navela je ona. 

Kako kaže, ne može se poistovetiti pravo na slobodu izražavanja, pravo na javno okupljanje i na protest sa pravom da nekome ugrožavamo fizički integritet.

Ukazala je da danas u Beogradu nije održana sednica skupštine "nekakve 'okupacione' gradske vlasti kakav god politički stav o njihovom radu imali pojedini građani".

Oni koji, kako je poručila, smatraju da se neko od gradskih funkcionera ogrešio o propise, svakako moraju biti svesni da se kod sumnje na nezakonitost ne može reagovati drugom nezakonitošću.

Protest je građansko pravo i kao i svako pravo povlači odgovornost, u ovom sučaju da se u protestu ne primeni sila i ne ugrozi sigurnost drugih koliko god se sa njima ne slagalli.

"Beograd je grad, i onih koji se raduju projektu Beogradu na vodi i onih koji u njega sumnjaju, svoj stav ne možete braniti silom. Ovaj događaj treba da bude inicijacija da svake konfrontacije rešavamo na pristojan način", navela je Žeželj.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side