26.07.2018 Beograd

Žene-vojnici Vojske Srbije prvi put učestvovale u gađanju raketama

Žene-vojnici Vojske Srbije prvi put učestvovale u gađanju raketama Foto: Beta / AP
Prvi put su dve žene, profesionalni vojnici, s drugim pripadnicima Kopnene vojske Srbije danas izvele lansiranje tokom bojevog gađanja protivoklopnim vođenim raketama "maljutka" i "fagot".

Komandant Prve brigade, brigadni general Željko Petrović rekao je na poligonu Pasuljanske livade da je gađanje tim raketama s borbenog vozila jedno od najsloženijih gađanja u pešadijskim i mehanizovanim jedinicama.

Petrović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, rekao da je obuka koja prethodi gađanju intenzivna i veoma složena. 

"Ovo gađanje izveli su profesionalni vojnici koji su prvi put lansirali bojeve rakete. Postigli su izuzetne rezultate, pogotovo dve dame koje su odlično pogodile metu. Inače, ovo je prvi put u Vojsci Srbije da i žene-vojnici lansiraju protivoklopne vođene rakete", rekao je general Petrović.

Komandant protivoklopne raketne čete 11. pešadijskog bataljona major Boban Petrović rekao je da su nišandžije te jedinice posle obuke u matičnoj kasarni u Pančevu, vođenje rakete uvežbavali petnaest dana na trenažerima u Požarevcu.

Pripadnici 17. pešadijskog bataljona, rekao je zamenik komandanta bataljona major Adam Horvat, više od dva i po meseca su se obučavali u kasarni u Bačkoj Topoli.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side