20.06.2018 Beograd

Žene u crnom uz polijsko obezbeđenje u centru Beograda na Svetski dan izbeglica

Žene u crnom uz polijsko obezbeđenje u centru Beograda na Svetski dan izbeglica Foto: Beta / Milan Obradović
Nevladina organizacija Žene u crnom održala je danas su, povodom Svetskog dana izbeglica, "ćutale u crnini" u centru Beograda.


Aktivista te organizacije Mirko Medenica kazao je agenciji Beta da su u Knez Mihailovoj ulici Žene u crnom htele da ukažu javnosti da se kako je rekao, vodi "totalni rat protiv izbeglica i migranata" i da pozovu građane na solidarnost sa njima.

"Želimo da ukažemo javnosti šta se dešava nekoliko godina unazad ne samo u Srbiji već i u regionu i Evropu. Migranti i izbeglicu su žrtve terora, onemogućava im se sloboda kretanja, ne poštuju se zakoni", kazao je Medenica.

On je ocenio da je pitanje migranata "jedan od ključnih frontova borbe protiv narastujućeg fašizma u Evropi".


Foto: Beta / Milan Obradović

"U Evropi i kod nas vidimo porast desničarskih pokreta i neofašizma. Kao što se ti desničarski, fašistički pokreti ujedinjuju i mi treba da se ujedinimo i širimo internacionalnu solidarnost jer smatramo da od toga zavisi u kakvim ćemo društvima živeti u budućnosti", ocenio je Medenica.

Grupa od dvadesetak Žena u crnom nosila je transparente "Stop ratu a ne izbeglicama" i "Hoćemo otvorene granice a ne tvrđavu Evropu".

Dok su skup obezbeđivale jake policijske snage, predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji, Simo Spasić je dovikivao: "Hoćemo pravdu, hoćemo kući!" i optuživao aktiviste te organizacije da su "strani plaćenici", te je jedan građanin ušao u verbalni duel s njim.


Foto: Beta / Milan Obradović

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije je povodom Svetskog dana izbeglica saopštio da je u tom statusu u Srbiji 27.802 osoba (19.038 iz Hrvatske i 8.764 iz Bosne i Hercegovine), dok ih je nekada bilo 618.000, i da njihovu sudbinu deli i više od 201.000 interno raseljenih s Kosova.

Po podacima Komesarijata, od 2015. godine kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata iz Azije i Afrike, a sada ih je u 18 prihvatnih i centara za azil u Srbiji smešteno blizu 3.000, uglavnom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side