17.11.2019 Beograd

Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru

Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru Ilustracija / Foto: Pixabay.com / RonPorter
Nevladina organizacija "Žene u crnom", 18. novembra na Trgu Republike u Beogradu, organizovaće mirovnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru", a 19. novembra aktivistkinje će prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

Povodom 28 godina od pada Vukovara, ta organizacija podseća da je 25. avgusta 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo napad na Vukovar, kako su one navele, "pakao Vukovara".

Podsećaju da je 19. septembra 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar i ističu to kao jedan od najsramnijih događaja u istoriji Beograda, koji je prekriven zavetom ćutanja i poricanja.

"Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tokom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada, Vukovar je postao simbol varvarskog uništavanja gradova u ratu... Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više hiljada bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji", navode "Žene u crnom".

Ističu da za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika u Srbiji još niko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti.

Navode da su država Srbija i njene institucije, umesto nedavnog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, general-majoru nekadašnje Jugoslovenske narodne armije i komandantu Novosadskog korpusa, koji je predvodio napad na Vukovar, dužne da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

Dodaju da je potrebno da državne institucije utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Da uvaže zahtev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama i pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima.

"Ukoliko se ovo ne uradi, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci velikosrpske ideologije koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja da opravdava rat i ratne zločine", ističe se u saopštenju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side