Žene u crnom: Javnost u Srbiji da se suprotstavi negiranju genocida i slavljenju ratnih zločina
10.12.2018 Beograd

Žene u crnom: Javnost u Srbiji da se suprotstavi negiranju genocida i slavljenju ratnih zločina

Žene u crnom: Javnost u Srbiji da se suprotstavi negiranju genocida i slavljenju ratnih zločina Foto: PrtScn
Organizacija Žene u crnom iz Beograda najavila je da će sutra, 11. decembra u Tuzli učestvovati u mirovnom protestu "Tražimo nestale - ne zaboravimo Srebrenicu" i zatražila od javnosti u Srbiji da se suprotstavi negiranju zločina i slavljenju ratnih zločinaca.

"Apelujemo na javnost i građane i građanke Srbije da se oštro suprotstave negiranju zločina i slavljenju ratnih zločinaca, jer je društvo koje pristane na takvo saučesništvo sa zločinima i zločincima predodređeno i osuđeno da živi u moralnoj bešćutnosti, močvari kriminala i korupcije, kakva je Srbija danas", navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navele su da ne očekuju od aktuelne vlasti Srbije, da će događaje u Srebrenici nazvati pravim imenom – genocid, ali da je ohrabrujuća najnovija Rezolucija EU parlamenta kojom se vrši pritisak na institucije države Srbije radi okončanja nekažnjivosti kao ključnom koraku na putu Srbije ka pristupanju EU.

"U novembru 2018. godine, Evropski parlament u Briselu usvojio je Rezoluciju u čijem se četvrtom amandmanu kaže da Evropski parlament 'žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od strane srpskih vlasti i podseća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je nasledio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka i naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU", navela je ta organizacija.

Žene u crnom izrazile su nadu da će evropske institucije iskoristiti sve postojeće mehanizme koje će obavezati institucije u Srbiji da na putu ka pristupanju Evropskoj uniji zločin u Srebrenici nazovu genocidom, prestanu da krše odluke međunarodnih institucija pravde, poštuju sudski utvrđene činjenice, negiranje genocida proglasi krivičnim delom i da prestanu sa veličanjem i promovisanjem ratnih zločinaca.

Od 1996. godine, udruženje "Žene Srebrenice", koje čine žene čiji su članovi nestali i ubijeni u Srebrenici, svakog 11. u mesecu u znak sećanja na taj genocid organizuju mirovni protest.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side