13.08.2017 Priština

Zemlje Kvinte izrazile zabrinutost trenutnom situacijom na Kosovu

Zemlje Kvinte izrazile zabrinutost trenutnom situacijom na Kosovu Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Ambasadori zemalja "Velike petorke" - SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije izrazili zabrinutost zbog trenutne situacije na Kosovu.

"Kosovo se susreće sa mnogim izazovima, kako trenutnim tako i dugoročnim, uključujući MMF program, energetsku situaciju, ali i potrebom za ekonomskim razvojem, jačanjem vladavine prava, evropskom perspektivom Kosova i odnosa Kosova sa Srbijom. Građani Kosova zalužuju Skupštinu i Vladu koja može da ispuni ove izazove", navedeno je u izjavi koja je prosleđena medijima.U izjavi se ukazuje da je odgovornost kosovskih lidera da formiraju ove institucije, ali i da učine neophodne reforme kako bi sprečili slične potpune zastoje u budućnosti.

"Nadamo se da će kosovski lideri, kako u politici tako i u građanskom društvu, preuzeti vođstvo u rešavanju ovog pitanja, uključujući predlaganje konkretnih predloga. Prvi i važan princip je da bi izabrani poslanici Skupštine Kosova trebalo da prisustvuju zasedanjima Skupštine i omoguće da otpočne njen rad", kaže se u izjavi.

Predsedavajući konstitutivnom sednicom kosovskog parlamenta, najstariji poslanik Adem Mikulovci sazvao je za ponedeljak četvrti nastavak konstitutivne sednice koju će, kako su najavili, ponovo bojkotovati poslanici koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK).

Poslanici koalicije oko DPK su najavili bojkot sednice i za sredu zatražili dodatne konsultacije oko nastavka konstitutivne sednice koju je greškom predsedavajući zaključio 3. avgusta, mimo poslovnika o radu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side