Zelena stranka: Novogodišnja jelka od otpada ogledalo životne sredine
23.12.2019 Zrenjanin

Zelena stranka: Novogodišnja jelka od otpada ogledalo životne sredine

Zelena stranka: Novogodišnja jelka od otpada ogledalo životne sredine Foto: Beta / Zelena stranka
Zelena stranka je uz podršku udruženja EKO-Pančevački rit i Bela Čaplja 1165, postavila u Beogradu, na Levoj obali Dunava, novogodišnju jelku koja je napravljena od otpada koji je sakupljen iz okoline autobuske stanice i kanala.

Ta jelka od smeća predstavlja ogledalo naše životne sredine, a građani su pozvani da i oni "ukrase" jelku predmetima koji se na Levoj obali mogu naći u bilo kom pravcu da se pogleda, saopštila je danas Zelena stranka.Kako se navodi u saopštenju, cilj ove akcije je da se skrene pažnja građana, ali i donosilaca odluka, na katostrofalno stanje životne sredine svuda oko nas.

"Ovakva novogodišnja jelka predstavlja sintezu svih problema sa kojima se suočava naša životna sredina. Gume od kojih je sačinjena jelka samo su jedna od stvari pronađenih u ekstremno zagađenoj vodi u kanalima Leve obale. Kanali čija je ukupna dužina 900 kilometara prepuni su svega onoga što nikada ne bi trebalo da se nađe u našoj vodi", navodi se u saopštenju.

Iz Zelene stranke navode da "nisu morali da idu daleko da bi našli "ukrase" za jelku od smeća".

"Svi "ukrasi" nađeni su u neposrednoj blizini, na autobuskoj stanici, koja kao da nikada nije čišćena. Pored problema deponovanja otpada koji se odlaže gde mu nije mesto, tu je i zagađenje vazduha, koje je najprimetnije u zimskom periodu, prvenstveno zbog postojanja velikog broja individualnih ložišta, kao i nesavesnih građana koji pale otpad, gume i kablove zarad izvlačenja sekundarnih sirovina“, rekao je potpredsednik Zelene stranke Aleksandar Božić.

Kako se navodi u saopštenju, kada jelka bude rasklopljena, svi predmeti od kojih je sačinjena, biće reciklirani.

 

Zelena stranka Zrenjanin: Apel ministru Trivanu povodom zagađenja iz kafilerije

Gradski odbor Zelene stranke u Zrenjaninu uputio je apel ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu povodom problema emisije aerozagađenja kafilerije Prekon u tom gradu.

"Predmet koji se pokazao kao "nerešiv" na lokalnom nivou vlasti, jeste neadekvatan rad zrenjaninske kafilerije Prekon koja emituje štetne materije i truje grad. Osim izrazito neprijatnog mirisa, naročito ukazujemo na ispuštanje u vazduh toksičnih supstanci kao što su amonijak, akrolein i vodoniksulfid, od kojih je najopasnija kancerogena supstanca akrolein", naveo je predsednik Saveta Zelene stranke za zaštitu životne sredine Miroslav Poznić.

On je u pismu upućenom Trivanu ukazao i da se akrolein izdvaja prilikom prerade otpada iz klanica i uginulih životinja i konstantno je prisutan kroz proces proizvodnje, a da širenje ovih mirisa izaziva i specifične zdravstvene tegobe kod ljudi, kao što su zamor, nesanica, mučnina i glavobolja.

Predsednik GO Zelene stranke Zrenjanin Aleksandar Jankov podsetio je da je fabrika za obradu životinjskog otpada ,"Prekon" – kafilerija, 2006. godine postala vlasništvo kompanije "Matijević".

"Prva reakcija stanovnika na smrad koji se širio i na pojačane zdravstvene probleme i alergije, pokrenuta je iz MZ "Dositej Obradović" 2012. godine, kada je peticiju protiv rada kafilerije bez potrebne opreme za saniranje i ispuštanje otrovnih i drugih zagađujućih – toksičnih čestica u vazduh, potpisalo 8.300 građana samo sa teritorije ove Mesne zajednice. Nadležna inspekcija je još tada izašla na teren, ali se do danas ništa nije uradilo po tom pitanju", istakao je Jankov.

On je ukazao da rezultati merenja obično pokazuju da se ne emituju zagađenja i da je akrolein u dozvoljenim granicama.

Zelena stranka Zrenajnin obratila se ministru sa molbom da preduzme sve zakonom predviđene mere kako bi se u Zrenjaninu bez konflikta uskladila ekonomija i ekologija, jer je globalno načelo da se održiva -zelena ekonomija neposredno oslanja na zdrave prirodne resurse i životnu sredinu.

"Cilj Saveta Zelene stranke nije da se blokira privredni razvoj u Zrenjaninu, već da se sistematski rešava jedan po jedan ekološki problem i da naši sugrađani povrate poverenje u institucije i službe koje sprovode zakon", naveo je Poznić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side