U smederevskoj bolnici smešteno 159 pacijenata, slobodna još tri kreveta
14.07.2020 | 12:21h ► 15:21h Beograd

U smederevskoj bolnici smešteno 159 pacijenata, slobodna još tri kreveta

U smederevskoj bolnici smešteno 159 pacijenata, slobodna još tri kreveta Foto: Beta/Saša Đorđević
Direktor Opšte bolnice u Smederevu, doktor Nenad Đorđević izjavio je Beti da je u toj ustanovi smešteno 159 pacijenata sa simptomima kovida-19.

"Kod 60 pacijenata je potvrđena infekcija, dok se za ostale čekaju rezultati testiranja. Imamo i desetak pacijenata sa obostranom upalom pluća, ali su nalazi pokazali da su oni negativni na kovid-19", rekao je dr Đorđević.

On je istakao da je deset pacijenata s teškom kliničkom slikom priključeno na respiratore.

"Najviše obolelih je životne dobi između 40 i 60 godina, mada imamo i jednog pacijenta koji je 1999. godište", rekao je direktor bolnice.

Dr Đorđević kaže da je u poslednja 24 časa hospitalizovano devet kovid pacijenata i da trenutno u toj bolnici imaju samo tri slobodna kreveta.

"U našoj kovid bolnici se, osim Smederevaca, leče i pacijenti iz Beograda, Loznice i Pomoravlja. Bolnica je dobro snabdevena i opremljena svim neophodnim aparatima, lekovima i zaštitnom opremom. Svi medicinski radnici su zdravi i ulažu maksimalne napore da se pacijentima pruži adekvatna pomoć", rekao je Đorđević.

 

U Šapcu još 105 zaraženih, troje na respiratoru

Prema najnovijim podacima, u Šapcu je još 105 zaraženo korona virusom, pa je broj obolelih u tom gradu premašio 900.

U šabačkoj bolnici situaciju ocenjuju kao tešku, ali pod kontrolom. U toj ustanovi smešteno je 178 pacijenata sa srednje teškom, i teškom kliničkom slikom. Tri osobe su na respiratoru, javio je RTS.

U kovid ambulantu u proseku se javi više od 200 građana svakog dana.

"I dalje je nepovoljna situacija, s tim što se nadamo da ćemo za nedelju dana doći u neku bolju situaciju. U odnosu na april, kada nam je prosek godina obolelih bio oko 49, sada nam je taj prosek oko 43 godine. Nažalost imamo 104 obolele osobe starije od 65 godina", kazala je dr Dragana Radojčić, načelnik za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac.

 

Zbog širenja epidemije nove kovid bolnice u Vranju, Užicu i Kragujevcu

Zbog povećanja broja pacijenata pozitivnih na koronavirus u Vranju se razmatra otvaranje pete kovid bolnice, u Užicu se prostor za smeštaj obolelih proširuje sa još 150 postelja u zgradi nekadašnjeg komandno-obrazovnog centra kasarne, u kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu, dok je u Šapcu 178 pacijenata na bolničkom lečenju, od čega troje na respiratorima.

Kako je objavio RTS u četiri kovid bolnice u Zdravstvenom Centru u Vranju hospitalizovano je 197 pacijenata, od čega je njih 46 na kiseoniku, a u kovid bolnicama ima još 19 slobodnih kreveta zbog čega se razmišlja o otvaranju i pete kovid bolnice u tom gradu.

Užička bolnica, posle pretvaranja dela "Čigote" u kovid bolnicu, proširuje prostor za smeštaj i lečenje obolelih za novih 150 postelja u zgradi nekadašnjeg komandno obrazovnog centra kasarne, koja je površine od oko 2.000 kvadrata.

"Trenutno je u stacionarima u Zlatiborskom okrugu smešteno više od 500 pacijenata, najviše u Opštoj bolnici Užice u kojoj su smeštajni kapaciteti pri kraju. U 10 kovid ambulanti u okrugu i na infektivnom odeljenju juče je pregledano 1.200 pacijenata", navodi RTS.

U kovid bolnici u Šapcu smešteno je 178 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom od čega je troje na respiratoru, a za poslednjih mesec i po dana broj novoobolelih u Šapcu je 12 puta veći, preko 800 pacijenata je zaraženo korona virusom, a više od 1.000 ljudi je u samoizolaciji.

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Кragujevcu, u čijem kliničkom centru se trenutno leči 180 pacijenata sa korona virusom, od čega njih 32 je na intenzivnoj nezi a devet na respiratoru.

Direktor Кliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je za RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Кragujevcu, Šumadiji i okolini.

"Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega", kazao je Sazdanović.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side