Završeno ponovljeno glasanje na 243 biračka mesta
01.07.2020 | 20:59h ► 21:27h Beograd

Završeno ponovljeno glasanje na 243 biračka mesta

Završeno ponovljeno glasanje na 243 biračka mesta Foto : Beta/DRAGAN KARADAREVIC
U 20.00 sati završeno je ponovljeno glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine na biračkim mestima na kojima je rešenjima Republičke izborne komisije (RIK) 26. juna poništeno glasanje, i na kojima je naloženo ponavljanje glasanja.

Ponovo se glasalo danas na 243 bira biračka mesta u Srbiji, od kojih je devet u Beogradu.

RIK je ranije saopštio da je za ponovljeno glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, za biračka mesta na kojima se ponavlja glasanje, utvrđeno 204.027 glasačkih listića.

Broj glasačkih listića za izbore iznosi 203.012, što je konačan broj birača na biračkim mestima na kojima se ponavlja glasanje, na dan 18. juna 2020. godine.

Kako je naveo RIK, 1.015 glasačkih listića je rezerva od 0,5 odsto od konačnog broja birača na biračkim mestima na kojima se ponavlja glasanje.

Biračka mesta zatvorena na vreme, preliminarna izlaznost u Beogradu 20,96 odsto 

Prema podacima Centra za praćenje izbora i izbornih procedura, preliminarna izlaznost na ponovljenim izborima na biračkim mestima u Beogradu iznosi 20,96 odsto.
 
Kako su saopštili iz Centra, sva biračka mesta u Beogradu na ponovljenim parlamentarnim izborima zatvorena su na vreme, a nepravilnosti do kojih je došlo na biračkim mestima na kojima su posmatrači pratili tok glasanja nisu, kako kažu, uticale na regularnost izbora.
 
U saopštenju je navedeno da je na nekim biračkim mestima primećeno da su loše postavljeni paravani, da pojedini glasači na biračko mesto ulaze bez zaštitnih maski ili da su predsednik biračkog odbora i njegov zamenik bili van biračkog mesta kraći vremenski period.

Na jednom biračkom mestu na Vračaru bila je pozvana policija zbog sukoba novinara koji je hteo da fotografiše proces glasanja i članova biračkog odbora koji su pozvali policiju.

Od ostalih primedbi Centar za praćenje izbora i izbornih procedura izdvojio je glasanje izvan paravana, korišćenje telefone i povremeno skidanje zaštitnih maski za lice.

"Tokom čitavog dana obaveštavali smo javnost o izlaznosti i svim nepravilnostima sa biračkih mesta, u gradu Beogradu, na kojima su se ponavljali izbori za parlamentarne izbore 2020", navedeno je u saopštenju.

 

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side