13.06.2018 Beograd

Završena rasprave u načelu o setu zakona iz državne uprave i lokalne samouprave

Završena rasprave u načelu o setu zakona iz državne uprave i lokalne samouprave Foto: Novimagazin / SA
Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave, reizboru Jorgovanke Tabaković za guvernerku Narodne banke Srbije, izboru vice guvernera i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Nastavak sednice zakazan je za petak, 13.jun kada će početi razmatranje amandmana.

Poslanici su tokom rasprave u načelu najčešče govorili o ponovnom izboru Jorgovanke Tabaković i izneli niz kritika na njen rad u prethodnih šest godina na toj funkciji, ali se govorili i mimo dnevnog reda o protestima zbog visoke cene goriva i žalbi predsednika opštine Paraćin Savetu Evrope na aktuelnu vlast u Srbiji.

Poslanici su objedinjeno razmotrali ;izmene i dopune zakona o lokalnoj samoupravi, o državnoj upravi, o matičnim knjigama i javnim agencijama, koje je podnela Vlada Srbije.Objedinjeno je razmatran i Predlog zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Rasprava je bila objedinejna i o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, o službenoj upotrebi jezika i pisama, koje je takođe podnela Vlada Srbije.

Zatim, o predlogu izmena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji, koji su podneli narodni poslanici Studenka Kovačević, Miletić Mihajlović, Darko Laketić i Dejan Radenković, kao i o potvrđivanju Dodatnog protokola Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi o pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti, koje je podnela Vlada Srbije, kao i ;odluci o izboru predsednika sudova koji je podnela Visoki savet sudstva.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side