20.11.2017 Beograd

Završen protest radnika Pošte Srbije, sutra štrajk

Završen protest radnika Pošte Srbije, sutra štrajk Foto: Beta / Emil Vas
Zaposleni u Javnom preduzeću "Pošta Srbije" završili su večeras oko 21.30 časova protest ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu, a za sutra su najavili štrajk.

 

 

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije Zoran Pavlović kazao je agenciji Beta da je protest protekao mirno i bez incidenata, kao i da će nastaviti sa protestima dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

"Sada nam je osnovni zahtev da se vrate suspendovani zaposleni bez posledica materijalne odgovornosti, a tu su i ostali zahtevi kao što je smena direktorke Mire Petrović koja je uzrok svih problema", kazao je Pavlović.

Dodao je da su protestu prisustvovali i predstavnici Policijskog sindikata Srbije, Vojnog sindikata Srbije, predsednik Udruženje sindikata vojnih penzionera Srbije Jovan Tamburić, kao i pripadnici nekih nevladinih studentskih organizacija.

"Bilo je oko 100 ljudi, moram da priznam da je očekivano više, moguće zbog sutrašnjeg praznika (Aranđelovdana)", kazao je Pavlović.

Pavlović je rekao da će sutra biti održan štrajk koji je najavljen pre 10 dana i dodao da "je deo štrajkačkog odbora suspendovan".

On je dodao da će u sredu, 22. novembra od 17.00 časova radnici "Pošte Srbije" krenuti u protestnu šetnju od Takovske ulice, ka Trgu Nikole Pašića, pa Prizrenskom ulicom do Zelenog venca, preko Brankovog mosta do Tržnog centra "Ušće", kao i da će se vraćati istom putanjom.

Kako je saopštio Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije, radnici Pošta Srbije traže smenu direktorke Mire Petrović kojoj je v.d. mandat istekao 12. septembra, kao i da budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija provere poslovanje tog javnog preduzeća.

Na listi njihovih zahteva je i povećanje zarada, smena Nadzornog odbora Pošte Srbije, kao i da se radnici koji rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima prevedu u radni status na određeno vreme, obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori sa penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.

Zahtev Samostalnog sindikata poštanskih radnika je i da se povuku rešenja o suspenzijama radnika Pošte koji su se okupljali ispred glavnih poštanskih centara u Beogradu i Novom Sadu van radnog vremena.

Predsednik tog sindikata Zoran Pavlović ocenio je ranije da je dogovor premijerke Ane Brnabić i reprezentativnih sindikata "Pošte Srbije" o odustajanju od generalnog štrajka očekivan, ali da ; sindikat neće odustati od protesta, ali i štrajka koji će sutra početi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side