14.11.2017 Beograd

Završen nacrt novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Završen nacrt novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović kazala je danas da je radna grupa završila izradu nacrta novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i dodala da je rok za početak njegove primene maj iduće godine.

"Cilj novog zakona je da pruži efikasan mehanizam zaštite građana, kao i da omogući međunarodnu razmenu podataka o ličnosti", kazala je Kuburović na konferenciji o novom zakonskom okviru zaštite podataka o ličnosti i pravilima zaštite podataka o ličnosti u sektoru bezbednosti.

Ona je dodala da Srbija na taj način usklađuje svoje zakonodavstvo za poslednjim izmenama evropskog zakonodavstva.

"Nova evropska pravila počinju da se primenjuju u maju 2018. godine, a to je rok u kojem se očekuje da će i novi Zakon početi da se primenjuje u Srbiji", ocenila je ministarka.

Kuburović je kazala da je radna grupa Ministarstva pravde prilikom izrade nacrta u obzir uzela nove propise EU i preporuke Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio je ocenio da Srbija nacrtom Novog zakona sledi međunarodne trendove.

Dodao je da zakonski okvir o zaštiti podataka o ličnosti važan u opštem sektoru bezbednosti.

Pravni ekspert Saveta Evrope Grejem Saton je kazao da je srž pravila o zaštiti podataka o ličnosti način na koji se ti podaci obrađuju i da nova direktiva EU nalaže da se lični podaci moraju obrađivati na pravičan i zakonit način.

"Glavni aspekt pravičnosti je transparentnost, a to znači da lice čiji se podaci obrađuju, mora to da zna, kao i koji je cilj obrade tih podataka", rekao je Saton.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw