27.06.2016 Beograd

Zatvori u Srbiji pretrpani, nedostaju čuvari...

Zatvori u Srbiji pretrpani, nedostaju čuvari... Foto: freeimages.com
Ključni problemi sa kojima se suočavaju zatvori u Srbiji su preveliki broj osuđenika, neadekvatan broj pripadnika službe obezbeđenja, neodgovarajuća zdravstvena zaštita i činjenica da vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava o pravima lica lišenih slobode.

Prema rečima istraživača Inicijative Marka Milosavljevića, trenutna brojna stanja osuđenika usklađenija su sa kapacitetima u manjim ustanovama ali na opštem nivou ostaje problem prevelikog broja osuđenika, kao i onih koji čekaju na izvršenje kazne.

"Služba obezbeđenja još uvek nema adekvatan broj zaposlenih a veliki problem predstavlja i zabrana zapošljavanja. Pored toga, problematična je i zdravstvena zaštita, malo prostora za indivdualne i kolektivne razgovore sa osuđenim licima i to što vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije", kazao je Milosavljević.

Kako je naveo, iako su od 2011. godine uspostavljene 24 povereničke kancelarije, one u praksi još nisu zaživele na pravi način.

Koordinator programa Inicijative Ivan Đurić ocenio je da i dalje postoji velika potreba saradnje države sa civilnim društvom u reformi zatvorskog sistema.

"Vidimo da je najbolje rešenje da postoji poverenje i međusobna saradnja između organizacija civilnog društva i institucija, pre svega Uprave za izvršenje i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM)", rekao je Đurić ukazavši na značaj regionalnog pristupa u prevenciji torture.

Predstavnica Zaštitnika građana Jelena Samardžić istakla je da postoje podudarnosti u nalazima izveštaja te institucije za 2015. godinu i izveštaja Inicijative i da se one prvenstveno odnose na problem lekarskih pregleda osuđenika, terapije i statusa osoba sa mentalnim smetnjama.

"Postoje određene manjkavosti ali Uprava radi i na preduzimanju mera kako bi se to rešilo u budućem periodu", kazala je Samardžić.

Ona je dodala da je jedna od važnih preporuka NPM-a da služba zdravstvene zaštite bude izmeštena van Uprave za izvršenje, kako bi medicinski radnici imali nezavisniji položaj, što je od izuzetnog značaja kako u očuvanju standarda zdravlja, tako i u dokumentovanju povreda pri torturi.

Izveštaj "Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije" predstavljen je povodom Međunarodnog dana borbe protiv torture a nastao je kao rezultat 19 monitoring poseta u 14 zatvorskih ustanova u periodu od 30 meseci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.06.2016, 00:38h Vlajo

    U zatvorima drzava ne postuje zakone i prava osudjenika. Izgovor za sve im je "nemanje uslova". Pa mozda neko od tih osudjenika nije imao uslova da zivi pa je morao da ukrade da ima za parce hleba. I sad je kaznjen i u zatvoru. Zakon mora biti isti za sve, a opravdanje za krsenje zakona ne postoji!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side