27.06.2016 Beograd

Zatvori u Srbiji pretrpani, nedostaju čuvari...

Zatvori u Srbiji pretrpani, nedostaju čuvari... Foto: freeimages.com
Ključni problemi sa kojima se suočavaju zatvori u Srbiji su preveliki broj osuđenika, neadekvatan broj pripadnika službe obezbeđenja, neodgovarajuća zdravstvena zaštita i činjenica da vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava o pravima lica lišenih slobode.

Prema rečima istraživača Inicijative Marka Milosavljevića, trenutna brojna stanja osuđenika usklađenija su sa kapacitetima u manjim ustanovama ali na opštem nivou ostaje problem prevelikog broja osuđenika, kao i onih koji čekaju na izvršenje kazne.

"Služba obezbeđenja još uvek nema adekvatan broj zaposlenih a veliki problem predstavlja i zabrana zapošljavanja. Pored toga, problematična je i zdravstvena zaštita, malo prostora za indivdualne i kolektivne razgovore sa osuđenim licima i to što vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije", kazao je Milosavljević.

Kako je naveo, iako su od 2011. godine uspostavljene 24 povereničke kancelarije, one u praksi još nisu zaživele na pravi način.

Koordinator programa Inicijative Ivan Đurić ocenio je da i dalje postoji velika potreba saradnje države sa civilnim društvom u reformi zatvorskog sistema.

"Vidimo da je najbolje rešenje da postoji poverenje i međusobna saradnja između organizacija civilnog društva i institucija, pre svega Uprave za izvršenje i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM)", rekao je Đurić ukazavši na značaj regionalnog pristupa u prevenciji torture.

Predstavnica Zaštitnika građana Jelena Samardžić istakla je da postoje podudarnosti u nalazima izveštaja te institucije za 2015. godinu i izveštaja Inicijative i da se one prvenstveno odnose na problem lekarskih pregleda osuđenika, terapije i statusa osoba sa mentalnim smetnjama.

"Postoje određene manjkavosti ali Uprava radi i na preduzimanju mera kako bi se to rešilo u budućem periodu", kazala je Samardžić.

Ona je dodala da je jedna od važnih preporuka NPM-a da služba zdravstvene zaštite bude izmeštena van Uprave za izvršenje, kako bi medicinski radnici imali nezavisniji položaj, što je od izuzetnog značaja kako u očuvanju standarda zdravlja, tako i u dokumentovanju povreda pri torturi.

Izveštaj "Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije" predstavljen je povodom Međunarodnog dana borbe protiv torture a nastao je kao rezultat 19 monitoring poseta u 14 zatvorskih ustanova u periodu od 30 meseci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 28.06.2016, 00:38h Vlajo

  U zatvorima drzava ne postuje zakone i prava osudjenika. Izgovor za sve im je "nemanje uslova". Pa mozda neko od tih osudjenika nije imao uslova da zivi pa je morao da ukrade da ima za parce hleba. I sad je kaznjen i u zatvoru. Zakon mora biti isti za sve, a opravdanje za krsenje zakona ne postoji!

Pročitajte i...
 • Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Rusije "niko ne može da uništi" i da je ponosan što kako je rekao, "u teškim vremenima nikad nismo zabili nož u leđa Rusiji".

 • Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, tokom obilaska objekata za smeštaj borbenih vozila u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, da su Ministarstvo i Vojska Srbije obezbedili potrebna sredstva za sve što je potrebno da se uredi vojna ifrastruktura.

 • Održana junska Parada ponosa Održana junska Parada ponosa

  Učesnici "Parade ponosa Srbija 2018" prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

 • Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima

  U Srbiji će sutra biti umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima uz slab do umeren severni i severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima

  Još 50 doktoranata danas je elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu, na ceremoniji koja je priređena u Skupštini Srbije, povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranata u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima Srbije.

 • Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100 Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da će uskoro broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti manji od 100 i da Priština na taj način neće moći da postane članica međunarodnih organizacija.

 • Šarčević: Mala matura bez većih problema Šarčević: Mala matura bez većih problema

  Ministar prosvete, nauke i tehonološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je mala matura protekla bez većih problema, a da su na nekoliko mesta zabeležene sitne nepravilnosti koje nisu ugrozile regularnost samog ispita.

 • Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih

  U požaru koji je izbio u prijepoljskom preduzeću "Trendteks" nije bilo povređenih osoba ali je do temelja izgoreo pogon konfekcije, potvrđeno je danas agenciji Beta u gradskoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

 • VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

  Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi "Sabov-Dejanović" staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji veliki pritisak da se dijalog Beograda i Prištine intenzivira sa ciljem postizanja neko trajnog rešenja, ali da je problem što zapadne zemlje smatraju da to rešenje jedino mora da podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

 • Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici

  Leš ženske osobe pronađen je danas u šumarku u Rakovici i na njemu nema tragova nasilja, potvrdili su agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side