27.06.2016 Beograd

Zatvori u Srbiji pretrpani, nedostaju čuvari...

Zatvori u Srbiji pretrpani, nedostaju čuvari... Foto: freeimages.com
Ključni problemi sa kojima se suočavaju zatvori u Srbiji su preveliki broj osuđenika, neadekvatan broj pripadnika službe obezbeđenja, neodgovarajuća zdravstvena zaštita i činjenica da vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava o pravima lica lišenih slobode.

Prema rečima istraživača Inicijative Marka Milosavljevića, trenutna brojna stanja osuđenika usklađenija su sa kapacitetima u manjim ustanovama ali na opštem nivou ostaje problem prevelikog broja osuđenika, kao i onih koji čekaju na izvršenje kazne.

"Služba obezbeđenja još uvek nema adekvatan broj zaposlenih a veliki problem predstavlja i zabrana zapošljavanja. Pored toga, problematična je i zdravstvena zaštita, malo prostora za indivdualne i kolektivne razgovore sa osuđenim licima i to što vaspitači obavljaju poslove poverenika za alternativne sankcije", kazao je Milosavljević.

Kako je naveo, iako su od 2011. godine uspostavljene 24 povereničke kancelarije, one u praksi još nisu zaživele na pravi način.

Koordinator programa Inicijative Ivan Đurić ocenio je da i dalje postoji velika potreba saradnje države sa civilnim društvom u reformi zatvorskog sistema.

"Vidimo da je najbolje rešenje da postoji poverenje i međusobna saradnja između organizacija civilnog društva i institucija, pre svega Uprave za izvršenje i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM)", rekao je Đurić ukazavši na značaj regionalnog pristupa u prevenciji torture.

Predstavnica Zaštitnika građana Jelena Samardžić istakla je da postoje podudarnosti u nalazima izveštaja te institucije za 2015. godinu i izveštaja Inicijative i da se one prvenstveno odnose na problem lekarskih pregleda osuđenika, terapije i statusa osoba sa mentalnim smetnjama.

"Postoje određene manjkavosti ali Uprava radi i na preduzimanju mera kako bi se to rešilo u budućem periodu", kazala je Samardžić.

Ona je dodala da je jedna od važnih preporuka NPM-a da služba zdravstvene zaštite bude izmeštena van Uprave za izvršenje, kako bi medicinski radnici imali nezavisniji položaj, što je od izuzetnog značaja kako u očuvanju standarda zdravlja, tako i u dokumentovanju povreda pri torturi.

Izveštaj "Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije" predstavljen je povodom Međunarodnog dana borbe protiv torture a nastao je kao rezultat 19 monitoring poseta u 14 zatvorskih ustanova u periodu od 30 meseci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 28.06.2016, 00:38h Vlajo

  U zatvorima drzava ne postuje zakone i prava osudjenika. Izgovor za sve im je "nemanje uslova". Pa mozda neko od tih osudjenika nije imao uslova da zivi pa je morao da ukrade da ima za parce hleba. I sad je kaznjen i u zatvoru. Zakon mora biti isti za sve, a opravdanje za krsenje zakona ne postoji!

Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Dačič u UN: Nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za Kosovo Dačič u UN: Nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za Kosovo

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na skupu u UN da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, kao i da Srbija pridaje poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu.

 • Vesić: Od PKB-a je važnija rasprava o govoru mržnje Vesić: Od PKB-a je važnija rasprava o govoru mržnje

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da Srpska napredna stranka želi da razgovara o tome kako je prethodna gradska vlast upravljala PKB-om, ali je važnija tema da li predstavnici Saveza za Srbiju podržavaju govor mržnje odbornika opozicije Željka Veselinovića.

 • Đilas odbacio optužbe da je upropastio PKB Đilas odbacio optužbe da je upropastio PKB

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Dragan Đilas odbacio je danas na sednici Skupštine grada Beograda optužbe da je upropastio Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB).

 • Razmatra se uvođenje doživotnog zatvora za najteža krivična dela Razmatra se uvođenje doživotnog zatvora za najteža krivična dela

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je na trećoj konferenciji Fondacije "Tijana Jurić" posvećenoj bezbednosti dece u Subotici, da Radna grupa Ministarstva pravde razmatra inicijativu te fondacije o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela.

 • SNS traži da beogradski parlament raspravlja o uvredama Veselinovića SNS traži da beogradski parlament raspravlja o uvredama Veselinovića

  Odbornička grupa Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Beograda najavila je da će podneti zahtev za dopunu dnevnog reda kako bi se na današnjoj sednici razmatralo ponašanje predsednika Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željka Veselinovića koji je vređao premijerku Anu Brnabić.

 • Savez za Srbiju traži poništavanje odluke o prodaji PKB-a Savez za Srbiju traži poništavanje odluke o prodaji PKB-a

  Zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović zatražio je danas na početku sednice Skupštine grada da se dnevni red dopuni raspravom o poništavanju odluke da se Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) preda Republici koja ga je prodala po, kako je naveo, bagatelnoj ceni i na nameštanom tenderu.

 • Dopisnik Danasa iz Kragujevca podneo krivičnu prijavu zbog pretnji Dopisnik Danasa iz Kragujevca podneo krivičnu prijavu zbog pretnji

  Dopisnik lista "Danas" iz Kragujevca Zoran Radovanović podneo je danas Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Milovana Stojanovića, člana Saveta Univerziteta u Kragujevcu za pretnje zbog kojih smatra da mu je "ugožena bezbednost i kao čoveka i kao novinara".

 • Brnabić zahvalila Trampu na razumevanju stavova Srbije Brnabić zahvalila Trampu na razumevanju stavova Srbije

  Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je sinoć prisustvovala tradicionalnom prijemu koji u UN priređuje američki predsednik uoči početka Generalne debate u UN zahvalila je predsedniku SAD Donaldu Trampu na razumevanju za stavove Srbije.

 • Danas pretežno sunčano, ali hladno Danas pretežno sunčano, ali hladno

  U Srbiji će ujutro biti pretežno vedro, ponegde uz slab prizemni mraz, a tokom dana pretežno sunčano i sveže, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Vučić: Moja kosovska politika je doživela poraz Vučić: Moja kosovska politika je doživela poraz

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom govora na sednici Glavnog odbora njegove Srpske napredne stranke (SNS) izjavio da se Srbija pet godina trudila da vrati pitanje Kosova na pregovarački sto, ali da je trenutno ta politika "doživela poraz".

 • Ambasador SAD o dijalogu: Nećemo prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto Ambasador SAD o dijalogu: Nećemo prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto

  Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side