Zaštitnik: Predmet Savamala se odugovlači jer zakon ne važi za sve
08.09.2016 Beograd

Zaštitnik: Predmet Savamala se odugovlači jer zakon ne važi za sve

Zaštitnik: Predmet Savamala se odugovlači jer zakon ne važi za sve Foto: Z. Raš
Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je danas da se predmet spornog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala odugovlači zato što zakon "ne važi uvek pođednako za sve" i zato što se neki državni organi pridržavaju "ne samo zakona, već i zahteva vlasti".

Govoreći za sarajevski magazin "Dani", Janković je ocenio da postoje pokušaji da se slučaj Savamala "svede na rušenje baraka" ili da se "predimenzionira u rušenje vlasti kako bi, uz protok vremena, nalogodavci i počinitelji tog samovlašća bili abolirani".

"Građani nisu protestovali zbog tri barake, ni zbog opozicije ni zbog Zaštitnika građana. Protestovali su jer im neko pred očima drsko lomi pravnu državu, zloupotrebljava policiju, vređa inteligenciju, gazi im građanski ponos. Ne traže oni da se 'barake' ponovo podignu već da pravna država stane na noge a onaj ko ju je sapleo, da odgovara", rekao je Janković.

Komentarišući proteste Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", zaštitnik je kazao da građani u svakoj zemlji "moraju pokazivati nosiocima vlasti da su spremni da, ako vlast guši ili ignoriše institucionalne korektive, budu konačni, krajnji korektiv i čuvar sopstvenog dostojanstva".

"Srbija, i uopšte, naš region, ima slobodarske ljude i svako ko računa da su oni suviše razočarani, izmoreni, zbunjeni, nezainteresovani ili možda lenji, vara se. Da li zakon važi pođednako za sve, ili je nekome sve dozvoljeno, a drugi ispašta i zbog najsitnijih prestupa, pitanje je ljudskog dostojanstva, ne politike", ocenio je Janković.

Upitan da li Vlada Srbije "radi nešto kako valja", zaštitnik je kazao da ima pozitivnih stvari poput odnosa prema LGBT populaciji koji je prema njegovim rečima, "svakako bolji nego ranije", redovnih penzija i "zaustavljanja višedecenijskog pada dostupnosti zdravstvenih usluga".

Janković nije konkretno odgovorio na pitanje da li će se kandidovati na izborima za predsednika Srbije 2017. godine, ali je kazao da kao svaki punoletan i poslovno sposoban građanin Srbije, ima pravo da bira i da bude biran.

"Na pitanje o kandidaturi ne odgovaram pozitivno jer Srbija ima predsednika i predsednički izbori nisu raspisani, a ni negativno, jer svaki punoletan i poslovno sposoban državljanin Srbije ima pravo da bira i bude biran za predsednika Republike, pa valjda i ja. Zašto bih se tog prava odricao samo zato što se vlast trudi da to uradim", rekao je zaštitnik.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side