19.09.2017 Beograd

Zaštitnik: O slučaju Savamala kad nadležne institucije završe

Zaštitnik: O slučaju Savamala kad nadležne institucije završe Foto: Medija centar
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će povodom "Slučaja Savamala" delovati "kako trenutak bude zahtevao" kada nadležne institucije završe bavljenje tim slučajem.

 

"Treba da imamo redosled stvari. U ovom trenutku to treba da reše institucije koje se bave i koje su nadležne tim da se bave... Da sačekamo, a onda ću delovati kako trenutak bude zahtevao", rekao je Pašalić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je kazao da prati sve u vezi sa tim slučajem, koji "zaslužuje zakonski epilog".

"Ako je on arhiviran od strane prethodnika, onda je on faktički i pravno arhiviran, ali to ne znači da zaštitnik građana odsutaje od tog slučaja", istakao je Pašalić i dodao da je slučaj Svamala pročitao "od korice do korice.

Istakao je da je prethodni zaštitnik građana imao na raspolaganju sve moguće metode da se oglasi povodom tog slučaja i da je on "uradio koliko je uradio".

Upitan da li je Kancelarija zaštitinka građana prema članu 20 Zakona o zaštitniku građana imala mogućnost da javno preporuči razrešenje funkcionera odgovornih za povredu prava građana, Pašalić je potvrdno odgovorio. "Tako je", rekao je on.

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih.

Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju koja je odgovorila da to nije u njenoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side