Zaštitnik građana za prevenciju torture prema uhapšenima i tokom vanrednog stanja
06.04.2020 Beograd

Zaštitnik građana za prevenciju torture prema uhapšenima i tokom vanrednog stanja

Zaštitnik građana za prevenciju torture prema uhapšenima i tokom vanrednog stanja Foto: Novi magazin
U cilju praćenja postupanja prema licima lišenim slobode tokom vanrednog stanja, Zaštitnik građana je uveo posebnu telefonsku liniju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) na broj: 066-800-7013, koja je dostupna svih sedam dana u nedelji u periodu od 8.00 do 22.00 časa, saopšteno je danas iz kancelarije Zaštitnika građana.

Kako se navodi u saopštenju "Zaštitnik građana će u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i tokom trajanja vanrednog stanja nastaviti sa posetama ustanovama u kojima se nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode".

Zaštitnik građana će u tim slučajevima, kako je najavljeno, "delovati preventivno u cilju odvraćanja državnih organa i službenih lica od bilo kakvog oblika mučenja ili bilo kod drugog oblika zlostavljanja".

"Zabrana mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja je apsolutna i zaštitne mere koje država preduzima u suzbijanju COVID 19 nikada ne smeju rezultirati nijednim oblikom zlostavljanja lica lišenih slobode", navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side