Zaštitnik građana: Romima u vreme epidemije obezbediti egzistencijalne uslove za život
24.04.2020 Beograd

Zaštitnik građana: Romima u vreme epidemije obezbediti egzistencijalne uslove za život

Zaštitnik građana: Romima u vreme epidemije obezbediti egzistencijalne uslove za život Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo u vreme epidemije neophodno obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, što je nedavno i bio povod da svim jedinicima lokalne samouprave uputi dopis sa zahtevom da se to i učini.

On je naveo da je veliki broj jedinica reagovao efikasno, ali i da će u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svim sredinama i reagovati kada dođe do kršenja ljudskih prava.

"Romskim porodicama je zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška društva i države", rekao je Pašalić, a saopštio njegov kabinet nakon sastanka sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranom Đorđevićem, predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i predsednicom Izvršnog odbora nacionalnog saveta Pavom Čabrilovski.

Zoran Đorđević je rekao da je romskim naseljima u Srbiji preko Crvenog krsta obezbeđena pomoć - paketi s neophodnim namirnicama.

On je apelovao na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da lokalnim samoupravama naloži da se dezinfikuju romska naselja, kao i da se onima koja nemaju vodu za piće obezbede cisterne sa vodom, što je od izuzetne važnosti.

Nakić je rekao da podržava mere Vlade koje se sprovode i istakao da je veoma važno da se tokom letnjih meseci ne prekida novčana socijalna pomoć, da se intezivira jednokratna pomoć, omoguće javni radovi za uređenje romskih naselja, kao i da predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine budu uključeni u rad Crvenog krsta prilikom raspodele paketa Romima u jedinicama lokalne samouprave.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side