Zaštitnik građana: Propusti vlasti u slučaju napuštene dece kod Alibunara
27.08.2020 Beograd

Zaštitnik građana: Propusti vlasti u slučaju napuštene dece kod Alibunara

Zaštitnik građana: Propusti vlasti u slučaju napuštene dece kod Alibunara Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana: Propusti vlasti u slučaju napuštene dece kod Alibunara

Deca koja su "na očigled svih državnih organa i ustanova bila prepuštena sama sebi", usled tih propusta toj deci nije pružena adekvatna i blagovremena zaštita, saopštila je danas kancelarija Zaštitnika građana.

Zaštitnik je konstatovao da su "sveukupno (ne)postupanje nadležnih organa" i utvrđeni propusti svih nadležnih državnih organa doveli do toga da "život i bezbednost dece budu ugroženi" i da dvoje ne završe osnovnu školu, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je naveo da utvrdio da Centar za socijalni rad "1. mart" iz Alibunara nije pravovremeno preduzimao mere iz svoje nadležnosti "tako što nije blagovremeno pokrenuo postupak za izdvajanje dece iz porodice, s obzirom na činjenice koje su ukazivale na neadekvatno staranje majke o deci".

Uz to, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja "nije obezbedilo adekvatan broj stručnih radnika" u Centru za socijalni rad u Alibunaru, a Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova "nije preduzeo radnje u cilju blagovremenog informisanja" Ministarstva o tome.

I Osnovna škola "Miloš Crnjanski" je načinila propuste, jer nije pravovremenom reakcijom zaštitila prava i interese dece kojoj je, zbog nepreduzimanja aktivnosti nadležnih organa, uskraćeno pravo na osnovno obrazovanje.

Zaštitnik građana je zato zatražio od svih nadležnih organa u ovom slučaju da ga u roku od 15 dana obaveste o merama koje su preduzeli radi postupanja po njegovim preporukama.

Šestoro dece od tri do 16 godina je živelo samo do februara, kada je smešteno u Dečije selo u Sremskoj Kamenici, a kada se za to saznalo, državne institucije su prebaciivale odgovornost jedna na drugu.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side