Zaštitnik građana pozvao političare da ne napadaju taj nezavisni organ
06.06.2020 Beograd

Zaštitnik građana pozvao političare da ne napadaju taj nezavisni organ

Zaštitnik građana pozvao političare da ne napadaju taj nezavisni organ Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas učesnike političkog života da se "uzdrže neosnovanih i zlonamernih napada na taj nezavisni državni organ", jer samo na taj način mogu doprineti razvoju i unapređenju demokratskog društva i njegovih institucija.

U saopštenju povodom poziva funkcionera Saveza za Srbiju Nikole Jovanovića da zaštitnik građana ne bude "saučesnik gradske vlasti u šikaniranju i pljačkanju građana" i da se oglasi po pitanju prekršajnih naloga koje su građanima uručivali kontrolori BusPlusa u javnom prevozu, Pašalić je rekao da je to učinio još pre dve i po godine.

Pašalić je podsetio da je pre dve i po godine ocenio da kontrolori "BusPlus-a" nemaju pravo da legitimišu građane, ali je dodao da se ne može baviti ocenom ispravnosti izdatih prekršajnih naloga jer je to u nadležnosti prekršajnog suda koji ga može ispitivati ukoliko građanin podnese zahtev za sudsko odlučivanje, na osnovu Zakona o prekršajima.

Komentarišući Jovanovićev stav da je Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika grad Beograd nezakonito preneo ovlašćenje kontrolorima BusPlus-a da legitimišu građane, zaštitnik građana podsetio je da je tu odluku donela Skupština grada Beograda, a da on nije ovlašćen da kontroliše gradske organe uprave.

"Zaštitnik građana je ovlašćen da kontroliše poštovanje prava građana i utvrđuje povrede koje mogu naneti organi uprave ukoliko se radi o povredi republičkih propisa, ali nije ovlašćen da to čini ako organi uprave povrede opšte akte autonomne pokrajine, grada i opštine na štetu građana", naveo je Pašalić.

Funkcioner SzS Nikola Jovanović ranije danas rekao je da bi trebalo poništiti sve neispravne prekršajne naloge "BusPlus-a" koje su im uručili kontrolori u javnom prevozu i pozvao da Zaštitnik građana "ne bude saučesnik gradske vlasti u šikaniranju i pljačkanju građana" i oglasi se po tom pitanju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side