Zaštitnik građana: Potrebno redefinisati seksualno zlostavljanje u zakonima Srbije
17.11.2019 Beograd

Zaštitnik građana: Potrebno redefinisati seksualno zlostavljanje u zakonima Srbije

Zaštitnik građana: Potrebno redefinisati seksualno zlostavljanje u zakonima Srbije Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom Evropskog dana zaštite dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja da ipak u stručnoj i široj javnosti i dalje postoji nerazumevanje te pojave, posebno seksualnog zlostavljanja dece, njegovih oblika i raširenosti.

Iako pravo na zaštitu od svih oblika nasilja danas predstavlja osnovno pravo svakog deteta, piše u njegovoj izjavi, potrebno je redefinisati seksualno zlostavljanje u zakonima Srbije.

Tako bi u svim slučajevima i u svim oblicima seksualnog zlostavljanja deca imala adekvatnu krivičnopravnu, porodičnopravnu i drugu zaštitu, i te pojave bi mogle da na vreme budu suzbijene i sprečene.

Pašalić je podsetio na podatke nedavnih istraživanja da su upravo deca u poslednjih godina najčešće žrtve trgovine ljudima u Srbiji, a najzastupljeniji vid njihovog zlostavljanja i iskorišćavanja je seksualna eksploatacija.

Borba protiv dečje prostitucije, kao i dečjih brakova, koji su najčešće paravan za trgovinu decom, zahtevaju efikasniju saradnju s državnim organima i institucijama, kao i nevladinim organizacijama, što će biti jedan od prioriteta u radu Zaštitnika građana, najavio je Pašalić.

Ni nakon tri godine od povlačenja pripremljenih obrazovnih paketa o seksualnom obrazovanju čiji se sadržaj osvrnuo i na seksualno zlostavljanje dece i telesni integritet deteta, nije izrađen novi obrazovni paket niti se planira uvođenje seksualnog obrazovanja kao obaveznog predmeta u sve nivoe preduniverzitetskog obrazovanja, ukazao je Pašalić.

On je naglasio da je najefikasniji oblik prevencije i suzbijanja ovog izuzetno teškog oblika nasilja nad decom upravo upoznavanje dece s telesnim integritetom, rizicima od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja, načinom prepoznavanja seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja i mehanizmima zaštite i prijave.

Zaštitnik građana je naveo da je često ukazivao na problem nedovoljno adekvatnog zakonodavnog okvira zaštite dece od seksualnog nasilja i nedovoljne uskladenosti domaćih zakona s Konvencijom Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Podsetio je da Srbija nije u potpunosti postupila po Inicijativi Zaštitnika građana za izmene i dopune Krivičnog zakonika podnete 2011. i 2012. godine, po zajedničkoj Inicijativi Zaštitnika građana i organizacije "Incest trauma centar" za izmene i dopune Krivičnog zakonika i Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

Isti je slučaj i s Mišljenjem i preporukama Zaštitnika građana za korišćenje zaštitnih mehanizama u sudskim postupcima radi sprečavanja sekundarne traumatizacije dece žrtava krivičnih dela, posebno onih seksualne prirode, upozorio je Pašalić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side