Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u Beogradu
19.02.2020 | 11:35h ► 11:39h Beograd

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u Beogradu

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u Beogradu Foto: Novi magazin/SA (ilustracija)
Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog pogibije radnika na gradilištu u Ulici vojvode Milenka, saopšteno je iz te institucije.

U dopisu koji je upućen Inspektoratu za rad navodi se da je potrebno da ta institucija u roku ne dužem od 15 dana, na osnovu Zakona o Zaštitniku građana, dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na taj slučaj, uz obavezno dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete povodom pogibije radnika.

Muškarac (61) poginuo je u subotu u Beogradu kada je pao sa građevinske skele.

U Hitnoj pomoći su kazali da je muškarac pao sa velike visine na gradilištu u Ulici vojvode Milenka bez broja.

Zaštitnik građana je saopštio da je Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću, kako bi se njihovim usvajanjem osiguralo potpuno i neometano ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i drugih socijalno ugroženih lica.

Amandmani su juće podneti na inicijativu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), u vidu izričite garancije usmeravanja dela prihoda dobijenih od igara na sreću u budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom i unapređenje kvaliteta njihovog života, navedeno je u saopštenju.

Isključivanjem pomenutih garancija, koji su trenutno na snazi u Zakonu o igrama na sreću, smanjio bi se postojeći nivo prava osoba sa invaliditetom, garantovan Ustavom i Кonvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, na čiju primenu se naša država obavezala, ukazano je danas u saopštenju iz institucije Zaštitnik građana.

Zamenik zaštitnika građana Slobodan Tomić istakao je da su amandmani podneti, jer je predlogom zakona isključeno određenje korišćenja sredstava u namenske svrhe. Između ostalog, za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, iako sredstva dobijena od igara na sreću predstavljaju značajan izvor koji može vidljivo doprineti poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih društvenih grupa.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side