Zaštitnik građana: Obaveza društva da se beskompromisno bori protiv svake fašističke ideologije
26.01.2020 Beograd

Zaštitnik građana: Obaveza društva da se beskompromisno bori protiv svake fašističke ideologije

Zaštitnik građana: Obaveza društva da se beskompromisno bori protiv svake fašističke ideologije Foto: Pixabay
Zaštitnik građana poručio je danas povodom obeležavanja 27. januara, Međunarong dana sećanja na žrtve holokausta, da je obaveza i dug savremenog društva da osuđuje i ne pristaje na bilo kakav vid diskriminacije na osnovu rasne, etničke, nacionalne, verske i druge pripadnosti ili različitosti i da se beskompromisno bori protiv svake fašističke ili ekstremističke ideologije.

"Stradanje pripadnika jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu jasno upozorava na strahote ka kojima vode netolerancija i diskriminacija, čak i kada se događaju kao pojedinačni i izolovani incidenti", piše u saopštenju Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana navodi da je Srbija i sama bila "žrtva bezumne politike nacista", budući da su se na "njihovom putu" kao pripadnici "niže rase", sem Jevreja našli i Srbi, Romi i drugi slovenski narodi.

"Samo negovanjem duha tolerancije, suživota i uvažavanja različitosti možemo pokazati da smo odgovorni prema prošlosti i da smo svesni svoje obaveze da gradimo i dalje razvijamo društvo u kojem će se koncept ljudskih prava primenjivati univerzalno, bez ikakve diskriminacije", piše u saopštenju.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u Evropi, Generalna skupština je ukazala na potrebu reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side