20.02.2018 Beograd

Zaštitnik građana o upotrebi maternjeg jezika u Srbiji

Zaštitnik građana o upotrebi maternjeg jezika u Srbiji Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić naveo je uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana maternjeg jezika, da je u Srbiji neophodno doneti bolji i savremeniji propis koji će preduprediti probleme pri upotrebi i očuvanju maternjeg jezika.

Pašalić je upozorio da, uprkos tome što je garantovano pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika, i dalje ima problema u svakodnevnom ostvarivanju tog prava.

Novi propis bi trebalo da uspostaviti "efikasan korektivni mehanizam" za slučaj povrede tog garantovanog prava, bez obzira da li se radi o jeziku nacionalnih manjina ili o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Zaštitnik građana je kao "zabrinjavajuću činjenicu" ocenio to što ima mladih pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji koji po završenom školovanju ne koriste srpski jezik, što je prepreka njihovoj integraciji i zapošljavanju.

S druge strane, istakao je kao značajno da pripadnici srpskog naroda tokom školovanja uče jezik svoje sredine, odnosno nacionalne manjine u lokalnim zajednicama gde jezik manjine preovladava.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side