30.09.2017 Beograd

Zaštitnik građana: Izuzetno težak položaj starih u Srbiji

Zaštitnik građana: Izuzetno težak položaj starih u Srbiji Foto: pixabay
Sveobuhvatan položaj starijih u Srbiji može se oceniti kao izuzetno težak i za mnoge od njih beznadežan, saopšteno je iz kancelarije zaštitnika građana povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra.

U saopštenju je istaknuto da je "ovakvo stanje posledica opšteg siromaštva društva kao i sve veće krize tradicionalnih moralnih vrednosti koja naše društvo zadnjih par decenija prožima".

"Međugeneracijska solidarnost i briga o starima, pored ostalih vrednosti u društvu, u velikoj meri su urušene poslednjih nekoliko decenija", ukazuje se u saopštenju.

Navodi se i da najveći broj starijih prima izuzetno male penzije, nedovoljne da obezbede, često i golu egzistenciju.

Ukazuje se i da nizak životni standard uzrokuje narušavanje prava, pre svega iz oblasti ekonomske, socijalne i zdravstvene zaštite.

Podseća se i da su stariji najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja.

"Imajući u vidu naročitu ranjivost ove grupe stanovništva, zaštitnik građana će se u narednom periodu uz pomoć Saveta za prava starijih, još intenzivnije posvetiti unapređenju njihovog položaja", najavila je zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Vladana Jović.

Ona je navela da će to biti urađeno "pre svega kroz informisanje o pravima koja im pripadaju i načinu njihove zaštite".

"Izuzetno je važno donošenje strateškog dokumenta koji će definisati prioritetne politike u oblasti unapređenja položaja starijih i plan aktivnosti na njihovom sprovođenju", naglasila je Jović.

Najavila je i da će saradnja sa nadležnim organima na donošenju ovog dokumenta biti još jedna od ključnih aktivnosti zaštitnika građana u toj oblasti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side