Zaštitnik građana apeluje na vlasti Srbije da deluju u korist porodice
14.05.2020 Beograd

Zaštitnik građana apeluje na vlasti Srbije da deluju u korist porodice

Zaštitnik građana apeluje na vlasti Srbije da deluju u korist porodice Foto: Novi magazin
Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je uoči 15. maja, Međunarodnog dana porodice, da je tokom aktuelne pandemije potvrđen značaj porodice za psihološki, socijalni i ekonomski opstanak i delovanje pojedinca u kriznim situacijama.

Međutim, pokazali su se i nedostaci sistemskog delovanja za obezbeđivanje funkcionalnosti porodica čiji članovi su sa smetnjama u razvoju, siromašnih i porodica suočenih s nasiljem i društvenom isključenošću, onih koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama.

"Zaštitnik građana Zoran Pašalić od početka svog mandata 2017. godine ukazuje na težak položaj najosetljivijih društvenih grupa, pre svih porodica sa decom sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom", podseća se u saopštenju.

Pašalić je istakao neusklađenost odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojom je propisano da se pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada zbog posebne nege deteta ne može ostvariti za dete za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

"Zaposlene žene, preduzetnice, poljoprivrednice i žene koje obavljaju privremene i povremene poslove nisu u jednakom pravnom položaju prilikom ostvarivanja prava na naknadu zarade nakon rođenja i nege deteta, što pogađa celu porodicu, na šta je Pašalić skretao pažnju još tokom pripreme ovog zakona", navodi se u saopštenju.

On je pozvao na izmenu i dopunu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kako bi bili uklonjeni ti nedostaci.

I dalje, kazao je, ima i nedostataka koji onemogućavaju puno ostvarivanje prava po osnovu trudnoće, rođenja i nege deteta, na šta on, kako je navedeno, takođe već godinama ukazuje i zbog čega je već uputio preporuke nadležnim organima.

Pašalić je tako ukazao i na ozbiljan problem porodičnog i partnerskog nasilja kojem su najčešće izloženi žene, deca i starije osobe, uprkos napretku u međusektorskoj saradnji i razmeni informacija nadležnih organa od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

"Briga o najstarijim članovima porodice, pre svega u očuvanju njihovog zdravlja i što dužeg životnog veka, od izrazitog značaja je za negovanje kolektivnog pamćenja", podsetio je Pašalić.

Apelovao je na nadležne organe da deluju u korist porodice donošenjem odluka koje će obezbediti bolji standard i kvalitet porodičnog života, bez obzira na to kojoj socijalnoj kategoriji porodica pripada.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side