Zaštićena svedokinja iz Haga želi da tuži britansku policiju
02.01.2015 London

Zaštićena svedokinja iz Haga želi da tuži britansku policiju

Zaštićena svedokinja iz Haga želi da tuži britansku policiju PrntScr: youtube
Jedna od ključnih svedokinja tužilaštva u procesu protiv Slobodana Miloševića namerava da tuži britansku policiju pošto je, nakon što je ubačena u program zaštite svedoka, njen život postao neizdržljiv, objavila je danas britanska štampa.

U pitanju je bivša advokatica iz Srbije koja sada radi u robnoj kući "Marks & Spenser" na severu Engleske, živi u skromnom stanu sa 100 funti nedeljno pomoći.

Deceniju pošto je svedočila u procesu protiv Miloševića, ona želi da proda svoj stan u Beogradu i novac iskoristi za tužbu protiv Metropolitan policije i Haškog tribunala jer je program zaštite svedoka, kako je rekla za "Tajms", učinio da vodi "bedan dvostruki život".

Kako je kazala, njen ceo bivši život je izbrisan i da bi krenula u proces tužbe mora najpre da povrati svoj nekadašnji identitet, kada je bila ključni saradnik Željka Ražnatovića Arkana, koji je napustila posle neuspelog atentata na nju 2003. godine, nakon što je svedočila u Hagu.

"Ne razmišljam o riziku jer želim da jasno i glasno kažem - žrtve i svedoci treba da budu zaštićeni. Anonomnost mene čini kriminalcem, a ne njih", rekla je ona, koja je u Tribunalu svedočila pod šifrom "B129" o vezama Miloševića i Arkana, preneo je "Dejli mejl".

Iako je identitet B129 bio zaštićen, greškom tehničara pušten je snimak njenog pravog glasa zbog čega je, kako navodi britanski list, došlo do pokušaja da je neko pregazi na ulicama Beograda.

Posle toga, prema navodima "Tajmsa", B129 i njen muž su ubačeni u program zaštite svedoka, što je organizovao Haški tribunal, uz asistenciju britanske policije.

Njihovi nekadašnji identiteti su izbrisani, kao i sve njihove prethodne stručne kvalifikacije.

"Moj suprug je ponovo morao da polaže vozački ispit, ja nisam mogla da radim. Još uvek pokušavam da položim ispite za advokata", rekla je B129 za "Tajms''.

Par je ubrzo našao posao i podigao porodicu pod novim imenima u Britaniji.

Ona je novinaru "Tajmsa" Džonu Simpsonu rekla da su je 2010. godine Tribunal i britanska policija "uznemiravali pretnjama" da će poslati sudski poziv i da bi čak mogla da bude pritvorena kako bi ponovo svedočila, ovog puta protiv dvojice srpskih zvaničnika, koji su kasnije oslobođeni.

B129 tvrdi da je prepuštena "dvostrukom životu" - jedan vodi dok je u kući, a potpuno drugačiji kada izađe napolje.

"Tajms" navodi da je razočarana što u holivudskim filmovima, u okviru američkog programa zaštite, svedoci dobijaju kuću i kola.

B129 nije osudila Arkana i demantovala je da je njegova jedinica odgovorna za etničko čišćenje, tvrdeći da su to bile specijalne snage čiji cilj nije bio da napadaju civile.

"Ne branim nijednu stranu. Rat je poslednje i najgore rešenje", rekla je B129, koja je, prema navodima "Tajmsa", prisustvovala venčanju Željka Ražnatovića i pevačice Svetlane Veličković.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side