13.11.2017 Brisel

Zapadni Balkan među prioritetima bugarskog predsedavanja EU

Zapadni Balkan među prioritetima bugarskog predsedavanja EU Foto: prtscr ytb
Uključivanje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i njegovo povezivanje s Unijom kroz izgradnju saobraćajne infrastrukture, obrazovanje i finansijsku podršku biće jedan od četiri prioriteta Bugarskog predsedavanja EU od januara 2017.

To je u intervjuu briselskom portalu "Politiko" rekla bugarska ministarka Lilijana Pavlova, zadužena za EU, istakavši da "Bugarska želi da bude i balkansko predsedništvo jer veoma dobro poznaje to područje".

"Mi nećemo davati bilo kakva nestvarna očekivanja našim prijateljima na Zapadnom Balkanu, ali ćemo ih staviti visoko na naš program delovanja", podvukla je ministarka ključna za predsedavanje Bugarske EU u prvih šest meseci 2017.

"Tu imamo na umu povezivanje železnicom, putevima, vazdušnim saobraćajem, u obrazovanju i finansijama", navela je Lilijana Pavlova.

Sofija, kao predsedavajuća EU, među ključnim ciljevima ima i budućnost Evrope i posebno mladih ljudi, bezbednost, i to naročito zaštitu spoljnih granica i odbrambenu strukturu Unije, kao i snaženje digitalnog jedinstvenog tržišta.

Bugarski premijer Bojko Borisov je posle nedavno susreta bugarske vlade i Evropske komisije u Briselu izjavio da Sofija vidi mogućnost da Zapadni Balkan uključi u EU dok iz Unije izlazi Velika Britanija.

Borisov je ocenio da zapadnobalkanski region raspolaže izuzetnim prirodnim, kulturnim i istorijskim bogatstvom i ima mnogo šta da ponudi, a region je već dobro infrastrukturno povezan i otvoren za investicija i poslove.

Predsednik bugarske vlade je procenio da će dobre prilike da se valjano sagledaju mogućnosti regiona biti poseta Evropske komisije Sofiji u januaru i susret šest čelnika Zapadnog Balkana i lidera EU u maju iduće godine u glavnom gradu Bugarske.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw