Zapad ne veruje Dačiću
30.06.2012 Beograd

Zapad ne veruje Dačiću

Zapad ne veruje Dačiću
Zapadne zemlje smatraju da će izborom lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića za premijera biti usporen proces evropske integracije.

Ambasadori zemalja članica EU u Beogradu imali su prethodnih 48 sati intenzivne konsultacije u vezi s formiranjem vlade SNS-SPS-URS s Ivicom Dačićem na čelu, piše list Danas.

Na konsultacijama je, između ostalog, ocenjeno da bi Zapad trebalo da podrži dalje jačanje Dragana Đilasa u Demokratskoj stranci. 

Iako to neće javno reći, diplomate smatraju u vladi neće biti dovoljno političke volje za ispunjavanje kriterijuma neophodnih za napredak zemlje ka EU, pre svega kada je reč o Kosovu, ali ni znanja za efikasno sprovođenje reformskih procesa i poznavanja rada državne administracije.

Po navodima Danasa, krupan minus je i što među imenima koja se pominju za visoke funkcije u Dačićevoj vladi nema nijednog s dobrim, „uhodanim“ kontaktima na Zapadu. Tim ljudima se u EU veruje čak i manje nego Tomislavu Nikoliću i svaka njihova izjava i potez biće vrlo pažljivo analizirani, upozoravaju Danasovi sagovornici.

Diplomate najviše brine kako će nova vlada da se uhvati u koštac s ekonomijom jer SNS, SPS i URS još nemaju nikakav plan. Oni ipak imaju izvestan stepen poverenja u Mlađana Dinkića i poručuju da će on „obavezno morati“ da nađe model za štednju na platama u javnom sektoru i penzijama.

Izvori Danasa tvrde da izuzetno loše vesti čekaju Srbiju na putu ka članstvu u EU, posebno zato što će se od država kandidata za članstvo zahtevati striktna primena najviših evropskih standarda.

Rasprava o početku pregovora o pristupanju Srbije biće stavljena na stranu, što znači da Srbija ne treba da se nada početku pregovora o pristupanju Evropskoj uniji u narednih 12 do 18 meseci, a možda i cele dve godine.

U najoptimističnijem slučaju Srbija će početi pregovore o članstvu u junu 2013. godine.

Kada je reč o demokratama, diplomate tvrde da je Boris Tadić potpuno potrošio kredibilitet kod Zapada, čija nova uzdanica postaje Đilas.

Ambasadori se svakako neće mešati u procese unutar DS, ističu izvori Danasa, ali njihovo uverenje je da samo Đilas može da oporavi demokrate i uspešno ih predvodi u opozicionom delovanju. To je i razlog što smatraju da DS i Đilas moraju ostati na vlasti u Beogradu.

Procena zapadnih diplomata na radu u Srbiji je da ovu zemlju bar u narednih godinu dana čeka nazadovanje, a u najboljem slučaju stagnacija.

autor: MP izvor: Danas/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.06.2012, 11:27h Zika

    Pogledajte fotografiju toliko se vole da nemogu da se pogledaju a tek osmeh.

  • 30.06.2012, 10:33h give a damn

    Šta vredi Tadiću što mu veruje zapad kad mu narod ne veruje. I zašto bi nas bilo briga šta misli zapad kad je pokazao koliko je pravedan prema Srbima.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side