Zamenik premijera Kosova: Ponašanje Euleksa pogrešno i ishitreno pri hapšenju veterana OVK
25.09.2020 | 18:00h ► 20:43h Priština

Zamenik premijera Kosova: Ponašanje Euleksa pogrešno i ishitreno pri hapšenju veterana OVK

Zamenik premijera Kosova: Ponašanje Euleksa pogrešno i ishitreno pri hapšenju veterana OVK
Zamenik premijera Kosova, Besnik Tahiri, ocenio je da je današnje ponašanje pripadnika Euleksa prilikom pretresa i hapšenja predsednika Organizacije veterana bivše OVK "nesumnjivo pogrešno i ishitreno".

EULEKS-ova policija uhapsila je danas u Prištini predsednika i potpredsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, pošto je pretresla prostorije te organizacije.

Zamenik premijera je potom, na sednici Skupštine Kosova, rekao da je "poznato da je u prošlosti bilo takvih situacija" i da su se veterani OVK "dobrovoljno pojavljivali pred pravosuđem".

Zatražio je da organi pravosuđa "poštuju ljudska prava i vrednosti istorije".

"Međunarodna pravda ima svoje mesto, ona se tako mora tretirati, kao što i istorija ima svoje mesto za nas, pa tražimo da budemo pažljivi o ovom pitanju", kazao je Tahiri.


Tači: Odazvaćemo se pozivima suda

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će se Specijalnom sudu odazvati svi koji budu pozvani i da nema potrebe za spektaklima kao što su pretres prostorija i hapšenje predsednika i potpredsednika Organizacije veterana OVK.

On je rekao da građani Kosova i celog sveta očekuju da će specijalizovane komore dati odgovarajući, profesionalni i transparentan odgovor na "monstruozne" navode, poput insinuacija o trgovini ljudskim organima u kojoj je učestvovala OVK ili "Žutoj kući".

"OVK je bila dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora i posvećenosti slobodi i nezavisnosti Kosova i kao takva je prepoznata od međunarodne zajednice. To je bio primer saradnje sa međunarodnom pravdom, počevši od Unmik sudova, Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Euleksa, lokalnih sudova, a sada u petom nivou pravde u posleratnom Kosovu, Specijalizovanim većima", kazao je on.

Kako je naveo "niko od onih sa kojima su obavljeni razgovori ili su optuženi nije izbegao da odgovara pred nadležnim pravosudnim organima".

Ocenio je da je curenje dokumenata Specijalnog tužilaštva kršilo legitimitet suda u očima građana, narušilo imidž države Kosovo i prava potencijalnih optuženih i da je njihovo objavljivanje neprihvatljivo i dodao da nijedan potencijalni optuženi neće izbeći pravdu.

"Stoga procenjujem da nema razloga za ekspedicije ili spektakularne akcije. Mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog građanina. Ceo svet zna da je Kosovo bilo žrtva. OVK i sav narod Kosova suočili su se sa genocidom i etničkim čišćenjem", rekao je on.

Dodao je da je "Kosovo uvek bilo i biće na strani istine, saradnje, pravde i međunarodnog prava, odlučno da izgradi demokratsku, pravnu i multietničku državu, domovinu svih svojih građana".

Tokom današnjeg dana, specijalni istražitelji Specijalnog suda i tužilaštva pretresli su kancelarije Organizacije veterana OVK, i pri tome uhapsili predsednika ove organizacije Hisniju Gucatija i zamenika predsednika Nasima Haradinaja.


Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom Specijalnog suda

Direktor Kosovskog instituta za pravdu (KIP) Ehat Miftaraj izjavio je da su hapšenja predstavnika Organizacije veterana OVK u skladu sa mandatom Specijalnog suda i mogu se uglavnom odnositi na krivično delo ometanja pravde.

Miftaraj je naglasio da ta hapšenja takođe "daju potvdu da su dosijei u kancelarijama ratnih veterana procurili iz Specijalnog suda".

"Inače, Specijalni sud nema mandat i nadležnost da bilo koga uhapsi ukoliko to nije povezano sa ometanjem pravde u slučajevima Specijalnog suda. Svaki građanin Kosova mora se distancirati od bilo koje radnje koja ometa rad ovog suda", napisao je Miftaraj na Fejsbuku.

On je dodao da je "isto tako, obaveza Specijalnog suda da razjasni javnosti sve u vezi sa curenjem poverljivih informacija, da svedoči i ubedi javnost u pogledu fizičke i pravne sigurnosti svedoka, uključujući integritet sudskog postupka, i poštovanje prava i sloboda lica koja su predmet krivičnog postupka".

Prema njegovim rečima Specijalni sud ne može izbeći odgovornost i zatvoriti tako važne procese za javnost.

"Transparentnost i odgovornost Specijalnog suda treba da budu osnova njegovog rada i učinka. Zbog toga, poverenik za ljudska prava i slobode Saveta Evropske unije treba da bude aktivan i da zahteva poštovanje ljudskih prava i sloboda u ovom sudu, sa posebnim naglaskom na fizičku i pravnu sigurnost svedoka i njihovih porodica", naveo je on.

Tokom današnjeg dana, istražitelji Specijalnog suda i tužilaštva su uz podršku pripadnika jedinica Euleksa pretresli kancelarije OVK i uhapsili predsednika ove organizacije Hisnija Gucatija i zamenika predsednika Nasima Haradinaja.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side