Zajednička izvjava CINS, BIRN, CRTA, Vremena, Transparentnosti i N1 zbog navoda Martinovića
11.07.2019 Beograd

Zajednička izvjava CINS, BIRN, CRTA, Vremena, Transparentnosti i N1 zbog navoda Martinovića

Zajednička izvjava CINS, BIRN, CRTA, Vremena, Transparentnosti i N1 zbog navoda Martinovića Foto: prtscr ytb
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije - CINS, TV N1, Istinomer, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA, Balkanska istraživačka mreža - BIRN, Nedeljnik Vreme i Transparentnost Srbija pozvali su večeras Vladu Srbije i Narodnu skupštinu da ne koriste institucije za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama.

Povodom netačnih informacija i uvreda koje je u sredu u Skupštini Srbije izgovorio šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović, redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, TV N1, nedeljnika Vreme i nevladine organizacije Transparentnost Srbije i CRTA traže da se prestane sa zloupotrebom institucija za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva.

Tokom rasprave o godišnjem izveštaju o radu Poverenika za informacije od javnog značaja Martinović je u sredu, 10. jula rekao da su zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja koje su organizacije slale državnim institucijama "tendenciozni upiti koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije".

"Vi ste u stvari, i to građani Srbije treba da znaju, da mi prestanemo da govorimo ovim nemuštim jezikom koji niko živi ne razume, vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje, koji su u stvari tražili od nadležnih državnih organa u najvećem broju slučajeva, to ponavljam, bezbednosno vrlo osetljive podatke", rekao je Martinović.

Kako je navedeno, poslaniku Martinoviću se u uvredama i napadima pridružila i poslanica SRS-a, Vjerica Radeta, koja je rekla da su te organizacije poznate po "antisrpskom delovanju".

U zajedničkoj izjavi se ističe da su svi zahtevi na koje se Martinović pozivao u svom izlaganju, a koje su ti mediji i organizacije slali državnim institucijama tokom 2018. godine, kao uostalom i svih prethodnih godina, poslati su u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i u javnom interesu.

Kako ističu, građani imaju pravo da znaju da li su pojedini funkcioneri plagirali doktorate, da li su nezakonito angažovani u školama, da li govore istinu prilikom javnih izlaganja, kao i da budu obavešteni o drugim malverzacijama i eventualnim kršenjima zakona.

"Targetiranje novinara, novinarki i organizacija civilnog društva da slanjem zahteva rade suprotno interesima naše zemlje deo je kontinuiranog pritiska na rad nezavisnih i profesionalnih medija", navodi se u izjavi.

U trenutku kada država Srbija kroz izmene zakona i imenovanje novog Poverenika za informacije od javnog značaja radi na tome da ograniči pristup informacijama, oni podsećaju da je to pravo zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija i da u Ustavu Srbije piše da svaki građanin "ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom".

Mediji i nevaldine organizacije pozivali su Aleksandra Martinovića i poslanike koji su ga podržali da objasne na koji način bi objava traženih informacija uticala na bezbednost Srbije, a Vladu i Narodnu skupštinu da ne koriste institucije za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side