16.03.2017 | 15:15h ► 17:00h Moskva

Zaharova: Formiranje Vojske Kosova apsolutno neodgovoran korak

Zaharova: Formiranje Vojske Kosova apsolutno neodgovoran korak Foto: prtscr ytb
Formiranje Vojske Kosova predstavlja apsolutno neodgovaran korak koji je krajnje opasan za Balkan i Evropu u celini, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Zaharova je kazala da formiranje vojske Kosova protivreči rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koja predviđa boravak oružanih snaga na Kosovu isključivo na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN.

"Smatramo da je transformacija snaga bezbednosti Kosova u pravu armiju Kosova, uprkos poziciji Beograda i kosovskih Srba, apsolutno neodgovorni korak. Štaviše, on je krajnje opasan za Balkan i za evropski kontinent u celini", rekla je Zaharova.

Ona je kazala da, kada je reč o pobošljanju situacije s bezbednošću na Kosovu, treba obratiti pažnju na to da je Kosovo postalo "kriminalna enklava i sklonište za bandite i terotiste".

Zaharova je rekla da prioritet na Kosovu treba da bude borba protiv širenja radikalnog islamizma.

"Izaziva zabrinutost što se teritorija pokrajine koristi za vrbovanje lica koja učestvuju u borbama na Bliskom istoku na strani ekstremista i pripremaju terorističke napade u različitim zemljama", dodala je Zaharova.

 

Nacionalizacija imovine Srbije na Kosovu akt uzurpacije

Odluka kosovske vlade o nacionalizaciji imovine registrovane na bivšu SFRJ i Srbiju kao pravne naslednice predstavlja "akt uzurpacije imovine", izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi kazala da taj akt protivreči pravnim aktima i "evropskim civilizacijskim osnovama".

Ona je ocenila da je reč o "sve grubljem stremljenju albansko-kosovskih vlasti da stvore uslove kako bi potisli Srbe sa Kosova".

Takvi koraci podrivaju međunacionalno pomirenje. To, kao i stvaranje kosovske vojske i izjave kosovskih političara o nesvrsishodnosti pregovora sa Srbijom imaju za cilj da odvuku pažnju s brojnih problema Kosova, među kojima je, pre svega, nedostatak realnog pravnog poretka, navela je Zaharova.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw