23.06.2018 Skoplje

Zaev: Verujem u uspeh referenduma o novom imenu Makedonije

Zaev: Verujem u uspeh referenduma o novom imenu Makedonije Foto: Beta / AP
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da veruje u uspeh referenduma, na kojem će građani te zemlje odlučivati da li će zemlja promeniti ime u Republika Severna Makedonija.

Zaev je u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Politika kazao da su on i Vlada sve uradili i da sada ostaje na građanima Makedonije da se izjasne o "istorijskom dogovoru s kojim država ide napred".

"Potrudićemo se da potpuno i temeljno približimo građanima dobrobit dogovora s Grčkom i da raščistimo sve predrasude kojima neodgovorni političari, vodeći se ličnim interesima, zamajavaju javnost", rekao je Zaev.

Upitan da li će zatražiti povlačenje makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji ne podržava promenu imena, Zaev je kazao da to zavisi od volje građana na referendumu i da će oni ispuniti svoju političku dužnost.

"Ako to podrazumeva da mi kao parlamentarna većina moramo da pokrenemo opozivanje predsednika Ivanova, i to ćemo da napravimo - kroz ustavne i zakonske procedure", rekao je premijer Makedonije.

Komentarišući Prespanski sporazum koji je sklopio s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, Zaev je kazao da se oseća "ispunjeno jer služi građanima i državi i radi na ostvarenju jedne velike vizije, što je dobro za sve".

Govoreći o odnosima Makednije sa Srbijom, Zaev je ocenio da su dve zemlje ne samo susedi već pre svega prijatelji.

"Ne postoji oblast koju ne možemo unaprediti ili početi saradnju. Građani obe države snažno su emotivno povezani, vole se i poštuju, a mi kao političko rukovodstvo takođe imamo obavezu, a vidim i želju kod obe strane, da im omogućimo ekonomski razvoj i evropske perspektive", zaključio je Zaev.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.06.2018, 07:36h logično ime za tu državu

    "na kojem će građani te zemlje odlučivati da li će zemlja promeniti ime u Republika Severna Makedonija." -- Zaista samo IDIOT može biti protiv ovog rešenja: Republika Severna Makedonija! Pa zar ovi (ne znam kako da ih nazovem?) ne vide da im je ime države sačuvano u imenici MAKEDONIJA? Ali - takvima nije moguće dokazati ni da je Zemlja okrugla!!!!

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side