12.12.2017 | 09:31h ► 12:57h Priština

Zaev: Potrebna međunarodna istraga o slučaju Kumanovo

Zaev: Potrebna međunarodna istraga o slučaju Kumanovo Foto: prtscr ytb
Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Prištini da je slučaj Kumanovo osetljivo pitanje i da je u interesu Kosova i Makedonije da se sazna istina o tom slučaju.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, on je rekao da se s kosovskim premijerom saglasio da se o tome vodi međunarodna istraga kako bi građani saznali punu istinu o tom događaju.

"Biće međunarodne istrage kako bi se otkrila istina", kazao je Zaev.

On je rekao da slučaj Kumanovo ne treba da ostane smetnja u odnosima dve zemlje i podvukao da Kosovo može da računa na podršku Makedonije u svim procesima.

Dvojica premijera su ocenili da su međusobni odnosi dobri i da streme ka evroatlanskim integracijama.

Krivični sud u Skoplju je u četvrtak, 2. novembra, proglasio krivim 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i terorističku organizaciju u slučaju Kumanovo, a četvorica su oslobođeni optužbi.

Sedam optuženih su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina.

 

Zaev i Haradinaj razgovarali i o slučaju Divo naselje

Bilateralni odnosi Makedonije i Kosova su dobri i usmereni su ka evropskim perspektivama, saglasili su se danas u Prištini premijeri Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj.

Nakon sastanka s Haradinajem, Zaev je istakao da "Kosovo može da očekuje podršku Makedonije u svim procesima".

U izveštajima makedonskih medija iz Prištine ističe se da mediji na Kosovu daju naglašen publicitet poseti Zaeva, posebno zato što se radi o prvoj poseti jednog makedonskog premijera.

Zaev i Haradinaj su ocenili da je slučaj "Divo naselje", u kojem su u Skoplju osuđeni i kosovski državljani za terorizam, osetljivo pitanje, ali koje ne treba da predstavlja problem u bilateranim odnosima.

"To pitanje ne treba da bude prepreka za naše odnose. Taj slučaj nismo isprovocirali ni ja ni Haradinaj. Tamo (u sukobima naružanih muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova i iz Makedonije s policijom u Divo naselju u Kumanovu) ubijeno je nekoliko policajaca i imaćemo međunarodnu istragu da dođemo do istine", rekao je Zaev.

Pemijeri Makedonije i Kosova su na današnjem sastanku, kako su rekli, razgovarali i o autoputu Skoplje-Priština I aspiracijama za integracije u evroatlantske strukture.

Zaev je prvi premijer Makedonije koji je došao u zvaničnu posetu Kosovu, tokom koje će se sresti i s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom parlementa Kadrijem Veselijem.

Na programu makedonskog premijera su i sastanci s predstavnicima "makedonsko-kosovske poslovne zajednice", i s predstavnicima firmi iz Makedonije i sa Kosova.

U delegaciji Vlade Makedonije u poseti Prištini su i ministar ekonomije Krešnik Bekteši, ministar za transport i veze Goran Sugareski, ministar za kulturu Robert Alađozovski i ministar bez resora, zadužen za dijasporu Edmond Ademi.

Маkedonija je priznala Kosovo u oktobru 2008. godine.

 

Zaev: Nismo stigli do razgovora o nekim novim imenima za Makedoniju

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da se u kontaktima sa susednom Grčkom nije stiglo dotle da se razgovara o nekim novim imenima za Makedoniju.

"Verovatno je to predlog medija, mi nismo stigli do toga da razgovramo o nekim novim imenima ili slično. Ono u šta verujemo je da će se ovih dana razgovarati i potvrditi želja dve strane da suštinski uđu u rešavanje problema koje Grčka ima sa našim ustavnim imenom", rekao je Zaev u Prištini, a prenose makedonski mediji.

Makedonski premijer je izrazio nadu da će, pod posredništvom specijalnog predstavnika UN Metjua Nimica, biti potvrđena zajednička želja dve strane, i Grčke i Makedonije, za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja dugogodišnjeg spora.

Nimic se danas u Briselu, posle dužeg vremna, sastaje sa pregovaraćikma dve susedne zemlje u sporu oko imena Makedonije.

Grčka televizija Star sinoć je objavila da će predmet razgovora medijatora Nimica sa predstavnicima dve zemlje biti biti predlog imena "Nova Makedonija".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side