Za obrazovanje nacionalnih manjina 30 miliona dinara iz budžetskog fonda
05.02.2020 Beograd

Za obrazovanje nacionalnih manjina 30 miliona dinara iz budžetskog fonda

Za obrazovanje nacionalnih manjina 30 miliona dinara iz budžetskog fonda Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Na sednici Saveta za nacionalne manjine usvojen je danas predlog da prioritetna oblast finansiranja za 2020. iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave bude obrazovanje, a za te namene obezbeđeno je 30 miliona dinara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je predsedavala tom sednicom, kazala je danas da je Srbija u vrhu zemalja sveta koje je obezbedila izuzetno visoke standarde za predstavnike svih nacionalnih manjina koje žive na njenoj teritoriji.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u razgovoru sa Anom Brnabić izneli probleme sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju, a među najakutnijim istaknut je problem kašnjenja prevoda udžbenika na neke od jezika nacionalnih manjina.

Zamenik predsednika Saveta i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izvestio je članove Saveta o onome što je urađeno u protekloj godini, a posebno o aktivnostima koje su se odnosile na primenu novih zakonskih rešenja.

On je, između ostalog, rekao šta je preduzeto kako bi se obezbedilo izdavanje dvojezičnih izvoda sa svim podacima na jeziku i pismu nacionalnih manjina i upisu u matičnu knjigu rođenih, kao i na uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta, uključujući i gradove i opštine gde pretežno žive predstavnici nacionalnih manjina.

Ružić je naveo da je u decembru prošle godine izrađen i predstavljen Katalog najčešćih albanskih imena i prezimena sa transkripcijom na srpski jezik i ćirilično pismo koje će doprineti upisu ličnih podataka građana iz albanske zajednice u službene evidencije koje vode organi javne uprave.

Govoreći o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, Ružić je rekao da su prošle godine na konkurs pristigle ukupno 372 prijave, a da su sredstva odobrena za realizaciju 91 programa i projekta koji doprinose prezentaciji i promociji kulturne baštine, dok su pripreme za raspisivanje konkursa za ovu godinu u toku.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side