29.01.2020 Beograd

Za lokalne samouprave 650 miliona dinara za sufinansiranje mera populacione politike

Za lokalne samouprave 650 miliona dinara za sufinansiranje mera populacione politike Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović raspisao je danas Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2020, za šta je u budžetu obezbeđeno 650 miliona dinara, saopšteno je iz Ministarstva.

Pravo učešća imaju opštine i gradovi, a uslov je da jedinice lokalne samouprave u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa ciljevima i namenama ovog poziva.

"Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, kada je 2017. godine prvi put raspisan javni poziv finansirano je 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara, u 2018. godini 61 gradu i opštini dodeljena su sredstva u iznosu od 500 miliona dinara, a 2019. godine 85 jedinica lokalne samouprave finansirano je sa 650 miliona dinara.

Rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivalja poziva u Službenom glasniku, odnosno do 13. februara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side