Za "Airvisual" vazduh u Beogradu nezdrav, za gradski Zavod - dobar
14.01.2020 Beograd

Za "Airvisual" vazduh u Beogradu nezdrav, za gradski Zavod - dobar

Za "Airvisual" vazduh u Beogradu nezdrav, za gradski Zavod - dobar Foto: Novi magazin/SA
Magla i zagađen vazduh obavili su i ovog jutra Beograd i druge gradove u Srbiji. Prema podacima aplikacije "AirVisual" vazduh u Beogradu je nezdrav, dok na portalu "Beoeko" Zavoda za javno zdravlje u Beogradu piše da je kvalitet vazduha u Beogradu u 11 časova bio dobar, piše N1.

Merne jedinice Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da prisustvo PM10 čestica na 24-časovnom nivou čine vazduh zagađenim i jako zagađenim.

Aplikacija za merenje kvaliteta vazduha "AirVisual" ocenila je vazduh u Beogradu kao nezdrav uz objašnjenje da ovakvo zagađenje može uticati na zdravlje srca i pluća opšteg stanovništva, a posebno na osetljive grupe.

Ova aplikacija navodi da je koncetracija PM2.5 čestiva 76,4 mikrograma po metru kubnom, dok je PM10 čestica 84 mikrograma u metru kubnom.

To je prema ovoj aplikaciji Beograd u 11.20 sati smestilo na 16. mesto najzagađenijih gradova u svetu. Ispred su se našli Daka, Hanoj, veliki kineski gradovi, ali i Sarajevo koje je na šestom mestu.

Podaci sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je u Beogradu koncetracija PM10 čestica u poslednja 24 sata bila najveća na Starom Gradu i Novom Beogradu, a za njima je cenar grada.

PM10 čestice u crvenom (zagađen vazduh) i u Novom Sadu, Smederevu, delovima Niša i Pančeva, dok je gora situacija u Kosjeriću i Valjevu, kao i na nekim mestima u Nišu i Pančevu, gde su ove sitne čestice obeležene ljubičastom bojom, što znači da je njihova koncetracija toliko visoka da se vazduh vodi kao "jako zagađen".

Bor za razliku od drugih gradova ne muče PM čestice, već sumpor-dioksid, a na mernoj stanici Bor Slatina-ZIJIN koncentracija 452 a vazduh "zagađen", u odnosu na 9,43 koliko je istog jedinjenja na Novom Beogradu, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Gradski Zavod za javno zdravlje je na portalu Beoeko u 11 sati naveo da je kvalitet vazduha u Beogradu dobar.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side