Vulin: Za mir ćemo učiniti skoro sve
22.10.2019 Beograd

Vulin: Za mir ćemo učiniti skoro sve

Vulin: Za mir ćemo učiniti skoro sve Foto: Beta/Ministarstvo odbrane
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da će Srbija ostati vojno neutralna i nikome se neće pravdati što se oprema i naoružava.


"Srbija će ostati vojno neutralna. I nećemo da biramo. Ali ako nas veliki nateraju da biramo neka pažljivo gledaju šta su Srbi izabrali jer Srbi nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta. Mnogi veliki jesu", rekao je Vulin, a prenelo ministarstvo.

Obraćajući se na panelu "Interesi malih i srednjih zemalja i zajednička bezbednost", na Sjangšan forumu u Pekingu, Vulin je rekao da će Srbija kroz Partnerstvo za mir sarađivati sa NATO paktom, i kao posmatrač sa ODKB-om i neće dozvoliti nikome da ugrozi njeno "čelično prijateljstvo sa Kinom, Rusijom, Belorusijom, svim slobodnim ljudima i narodima".

"Srbija neće ući ni u jedan pakt zato što smo odlučili da mi drugima nikada ne činimo ono što je činjeno nama. Mi nikada nećemo napasti nijedan slobodni i mali narod. Za mir Srbija će učiniti skoro sve. Za slobodu, Srbija će učiniti sve", naglasio je ministar Vulin.

Podsetivši na NATO bombardovanje Srbije 1999. godine Vulin je rekao da postoje pokušaji da se nađe opravdanje za taj zločin i istakao da je za očuvanje svetskog mira potrebna reorganizacija UN ili koalicija voljnih koji bi pristali da se na njih primeni međunarodno pravo bez obzira na njihovu snagu.

"Uprkos Rezoluciji 1244 UN priznali su lažnu državu Kosovo i sada velike sile zapada, koje su to uradile, hoće da stvore i 'vojsku Kosova'. Kažu da to rade da bi sačuvali mir. Kažu da će vojsku koju vode teroristi naoružati teškim naoružanjem. Kada kažu da to rade da bi sačuvali mir to je glupo i licemerno kao kada kažete da ćete u bebinu kolevku pustiti zmiju otrovnicu i reći da je to ekološki pametno", rekao je Vulin.

On je naveo da najveći problem nisu ekonomija, terorizam, ni klimatske promene, već je "jedini, skoro nerešivi problem sveta nestanak međunarodnog prava".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side