25.05.2018 | 13:00h ► 15:30h Beograd

Vulin: Vučić odlučuje o Dikoviću, a on zna kakvu ću ja sugestiju dati

Vulin: Vučić odlučuje o Dikoviću, a on zna kakvu ću ja sugestiju dati Foto: Medija centar
Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije danas želeo da direktno odgovori da li će predložiti da aktuelni načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ostane na toj poziciji, iako je stekao uslove za penziju, već je samo rekao da smatra da je on izuzetan vojnik i da će konačnu odluku o tome doneti predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon vežbe na poligonu Ravnjak kod Kruševca, Vulin je rekao da je Diković izuzetan vojnik i da vojsku predstavlja na najbolji način, ali i ponovio da odluku o tome treba da donese Vučić, vodeći računa o interesima Vojske Srbije. ;

"A general odlično zna kakvu ću ja sugestiju dati", rekao je Vulin na pitanje kakav je njegov stav o tom pitanju.

General Diković je rekao da će Srbiji uvek biti na raspolaganju, iz penzije ili neke druge pozicije.

"Uvek ću Srbiji biti na raspolaganju, iz penzije ili bilo koje druge pozicije. Jer kakav je vojnik koji nije spreman da se stavi na raspolaganje svojoj državi", rekao je Diković upitan da li bi bio spreman da ostane na čelu Generalštaba i u naredne dve godine, s obzirom da je ispunio uslove za penziju.

Vulin: Svet sve manje bezbedan, terorizam se može pojaviti u bilo kojem obliku

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je svet sve manje bezbedan i da se terorizam može pojaviti u bilo kojem obliku, zbog čega su i vojska i društvo dužni da se pripreme za svaku potencijalnu opasnost.

On je to kazao učesnicima međunarodne civilno-vojne vežbe "Balkanski odgovor 2018" na poligonu "Ravnjak" kod Kruševca.

Vežbi su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, strani posmatrači i državni i lokalni zvaničnici.

"Ovo je vežba ne vojski, već država koje su zabrinute zbog sveta koji se se menja i koje su spremne da rade na borbi protiv terorizma. Ovakvim vežbama pokazujemo da smo, kada se pripremamo za borbu protiv terorizma, spremni da zaboravimo na političke nesuglasice, sukobe, različita mišljenja i da se koncentrišemo na očuvanje života. Ovde su armije zemalja koje često misle različito o brojnim stvarima, ali isto kada je u pitanju borba protiv terorizma", rekao je Vuin.

General Diković je ocenio da je vežba bila odlična ali i veoma bitna jer pokazuje mogućnost delovanja ukoliko bi oružje za masovno uništenje dospelo u ruke terorista.

"Mi smo danas prikazali sposobnosti Vojske Srbije i drugih struktura Srbije da se suprotstave i da intervenišu u otklanjanju posledica upotrebe hemijskog oružja. Potvrdili smo još jednom da je naša sposobnost u atomsko-biološko-hemijskoj odbrani zaista vredna i priznata u svetu", kazao je Diković.

Tokom vežbe je 370 učesnika sa 67 vozila prikazalo reagovanje pri eksploziji bombe u fabričkom krugu i napadu na naselje, prikazano je hvatanje terorista, deaktiviranje eksplozivnih naprava, gašenje nastalih požara i ispitivanje terena.

Prikazana je i simulaciju napada hemijskim oružjem dronom iz vazduha, ukazivanje pomoći povređenima, uništavanje eksploziva robotom te dekontaminaciju zemljišta.

Tokom jednočasovne vežbe na poligonu je simulirano više eksplozija, požara, intervencija Hitne pomoći i vatrogasaca, a nad poligonom se širio dim različitih boja. U civilno-vojnoj vežbi, čiji je cilj bio da pokaže spremnost vojske i institucija da reaguju u slučaju terorističkog napada atomsko-biološko-hemijskim oružjem, učestvovali su pripadnici Vojske Srbiije, Austrije, Mađarske, Belorusije, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i osoblje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Kruševac i Doma zravlja, dok su posmatrači bili iz 13 zemalja sveta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side