Vulin: VS se intezivno oprema, mora da bude spremna da zaštiti mir
11.01.2019 Beograd

Vulin: VS se intezivno oprema, mora da bude spremna da zaštiti mir

Vulin: VS se intezivno oprema, mora da bude spremna da zaštiti mir Foto: Beta/Ministarstvo odbra/Jovo Mamula
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se Vojska Srbije intezivno oprema i naoružava i da mora da bude spremna da zaštiti mir, svaki deo teritorije i sve Srbe bez obzira gde oni živeli.

"Pošto nismo u članstvu NATO ili bilo kog drugog vojnog saveza i nećemo biti članice, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov", rekao je Vulin u Vojnotehničkom institutu (VTI) gde je prisustvovao prikazu naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu VS ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Prema njegovim rečima, najsigurniji način da to i uradite je kada imate institute kao što je VTI i kada imate odbrambenu industriju kakvu ima Srbija.

"Zahvaljujući radu upravo ovih ljudi, mi smo u stanju da se opremamo najsavremenijim sistemima, ali po najnižim mogućim cenama. Sve ovo što ste ovde videli, da smo kupovali ili da kupujemo na svetskom tržištu, mi jednostavno ne bi imali novca za tako nešto", ocenio je Vulin, a prenosi služba za informisanje.

Vulin je ocenio da je u tehničkom smislu, 2018. godina bila možda i najbolja u novijoj istoriji Srbije.

"U naoružanje Vojske Srbije uvedeno je 29 različitih sistema, a 2009. godine, kao najbolje godine do tada, svega osam", rekao je Vulin.

Ministar je naveo da su prošle godine u VTI uveli 50 mladih inženjera i da je ove godine planirano da se primi još 75 mladih inženjera, čime će se značajno unaprediti kadrovska baza.

On je kazao da su obezbeđena i materijalna sredstva za nagrađivanje onih koji su najbolji i podizanje zarada u skladu sa rezultatima rada.

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović rekao je da sve što je danas prikazano uliva optimizam i da podizanje operativnih sposobnosti Vojske neophodno kako bi ona bila sposobna da odgovori na sve izazove, rizike i pretnje.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović je rekao da je danas prikazano kako Ministarstvo odbrane, VTI i Odbrambena industrija Srbije napreduju u ostvarivanju svojih misija i zadataka.

"Stručnjaci Vojske Srbije, Generalštaba i Ministarstva odbrane ustanovili su 90 različitih sistema naoružanja kojima ona treba da se opremi u srednjoročnom periodu", rekao je Miloradović i da od toga 76 treba da budu sistemi domaćeg razvoja i odbrambene industrije.

On je dodao da je razvoj svakog sistema, pogotovo složenih, jako dug i kompleksan proces koji i kod bogatijih zemalja traje 14, 15, pa i 20 godina za najsloženije sisteme.

Tokom današnjeg obilaska, na Vojnotehničkom institutu moglo se videti više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja.

Među najznačajnijim su borbeno oklopno vozilo "Lazar-3", artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani "Oganj – LRSV", modernizovani raketni sistem PVO KUB-M, radar P-40, terenski automobil "FAP" 2832, daljinski upravljiva besposadna platforma "Mali Miloš", daljinski upravljana borbena stanica, samozaštitni ometač – ROSZ 1, osnova borbenog oklopnog vozila M16, te različite rakete, municija i upaljači.

Osim toga, prikazan je i razvoj i usavršavanje kompleta lične opreme, kao i komplet zaštitne balističke opreme M-17.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side