13.03.2018 | 19:23h ► 19:51h Beograd

Vulin: Vojska Kosova bila bi pretnja miru i stabilnosti na Balkanu

Vulin: Vojska Kosova bila bi pretnja miru i stabilnosti na Balkanu Foto: Beta / MSP Srbije / Darimir Banda
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da na Kosovu i Metohiji ne može da bude nikakve "vojske Kosova" i da bi uspostavljanje takve "ilegalne oružane formacije" predstavljalo pretnju za mir i stabilnost na Balkanu.

Komentarišući izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju, Vulin je kazao da "vojska Kosova" može da bude uspostavljena samo grubom silom.

"Na Kosovu i Metohiji može da postoji samo jedna oružana sila, a ona je KFOR. Dokle god Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne promeni svoju odluku tako će biti, i za Srbiju je to jedino moguće i jedino prihvatljivo. Na Kosovu i Metohiji ne može da bude nikakve vojske, nikakve vojske Kosova, i ona može da bude uspostavljena samo grubom silom", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Ves Mičel je to rekao juče u Prištini, gde je boravio u sklopu balkanske turneje i gde se sastao sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

 

Ministarstvo odbrane: Ispraćen 14. kontigent VS u multinacionalnu operaciju UN u Kipar

U multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija u Kipar danas je ispraćeno 45 pripadnika 126. brigade "VOJIN" Vojske Srbije, gde će boraviti narednih šest meseci, saopštilo je Ministarstvo odbrane.Na svečanom ispraćaju 14. kontingenta VS u kasarni "Banjica" u Beogradu, Vulin je kazao da nema lake mirovne misije i da ne postoji mirovna misija u koju se odlazi laka srca i bez razmišljanja, bez pripreme i ozbiljne obuke.

"Nema lake mirovne misije, jer tamo gde se mir mora čuvati, ako ne i nametati, ne može biti i nije lako. Vi idete u zemlju koja je upoznala mržnju i sukobe, u zemlju koja je upoznala razbijanje života, uništavanje porodica, razdvajanje naroda koji su nekada živeli zajedno", kazao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vulin je kazao da gde god da su srpski mirovnjaci bili i nosili zastavu Srbije iza njih su ostajale samo najlepše reči i o njima se govorilo kao o hrabrim, čestitim i stručnim ljudima.

"Od vas danas ne očekujemo ništa manje. Od vas očekujemo da budete baš takvi kakvi su bili oni koji su pre vas išli da nose zastavu naše zemlje i naše vojske, od vas očekujemo da pokažete koliko su Srbi veliki narod i koliko zemlja koja vas je poslala ima razloga da se ponosi vama", kazao je Vulin.

Ispraćaju su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak, predstavnici Vojske Srbije, komandanti jedinica RV i PVO, predstavnici lokalne samouprave, crkve, članovi porodica, prijatelji i rodbina pripadnika kontingenta.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side