Vulin: Unaprediti socijalni dijalog u Srbiji
29.09.2016 Beograd

Vulin: Unaprediti socijalni dijalog u Srbiji

Vulin: Unaprediti socijalni dijalog u Srbiji Foto: Medija centar
Državi je veoma stalo da se poboljša socijalni dijalog u Srbiji, ali i da socijalno-ekonomski saveti počnu da funkcionišu na nivou lokalnih samouprava, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je na otvaranju okruglog stola ''Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca u Srbiji'', u Palati Srbija, rekao da bi funkcionisanje socijalno-ekonomskih saveta na lokalu doprinelo boljem rešavanju brojnih problema.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Granskog sindikata Nezavisnost i Unije poslodavca Srbije su pozdravili inicijativu ministarstva za unapređenje socijalnog dijaloga i organizovanje takvog skupa.

“Problemi unutar kolektiva moraju da se rešavaju dijalogom, drzava ne može nikome da nemetne obavezu da sprovodi dijalog, niti da naredi formiranje sindikata, ali niko nema pravo to da zabrani”, istakao je Vulin.

Kako kažem, sindikati i poslodavci treba više da razgovaraju.

“Ne doživljavamo to kao razgovor suprotnih strana već kao strana koji imaju zajednički interese. Međunarodno iskustvo je pokazalo da gde postoji dijalog i saradnja i dobra komunikacija između sindikata i poslodavaca da to blagotvorno utiče na profit”, navoe je Vulin.

On je dodao da zato držva uvek nudi pomoć i ulogu posrednika u rešavanju problema između sindikata i poslodavaca.

Ministar je dodao da je današnji skup u Palati Srbija samo jedan u nizu koji će biti organizovani kako bi se unapredio socijalni dijalog u Srbiji.

U radu skupa, u Palati Srbija, učestvuju predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik UGS ''Nezavisnost'' Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Vulin je izjavio u izjavi novinarima poručio da nema uspešne ekonomije dogovora između sindikata i poslodavaca, kao ni bez zadovoljnog radnika.

On je istakao da je uvek bolje imati mehanizam dogovora umesto štrajkova i obustave rada i proizvodnje.

Vulin je naglasio da Vlada Srbije ulaže velike napore da socijalni partneri budu uvažavani.

Ministar za rad je rekao da država sankcioniše poslodavce koji ugrožavaju sindikalno organizovanje i mobinguju radnike.

Orbović je rekao da je današnji skup u Palati Srbija kvalitetan pomak, poštu su prisutni predstavnici sve tri strane - vlade, sindikata i poslodavaca.

“Prvi put u Srbiji ministarstvo organizuje tripartitni dijalog, a prisutne su firme koje nedezvoljavaju organizovanje sindikate”, naveo je on.

Kako je istakao, poslednjih meseci i godina je bilo dosta neprijatnih scena koji su doveli do takvog skupa.

“Socijalni dijalog u Srbiji ima svoje oscilacije i taman kada mislimo da je krenulo, onda imamo silaznu putanju i tako stalno. Nadam se da više neće biti padova već da ćemo imati konstantan uspon”, naveo je Orbović.

On je dodao da bipartitni odnos između sindikata i poslodavaca mora da bude na višem nivou, kao i je jedan od problem i to što poslodavci predstavljaju firme u kojima skoro da nema sindikata.

Orbović je, takođe, rekao da je treba formirati socijalno-ekonomske savete na lokalnom nivou.

Čanak je rekao da postoji jedna pošalica iz vremena socijalizma koja kaže - kada ne znaš da rešiš neki problem ili ne želiš da ga rešiš osnu komisiju, kao i da je Socijalno-ekonomski savet često bio na ivici da sklizne u takvu jednu komisiju.

“Nismo blizu te opasnosti, a da se u krećemo suprotnom pravcu odnosno ka kvalitetnom socijalnom dijalogu prvi pokazatelj je način na koji smo pregovarali o minimalnoj ceni rada”, kazao je Čanak.

On je dodao današnji skup otvara nove perspektive i udaljava od opasnosti da se Socijalno-ekonomski savet pretvori u komisiju.

Atanacković je, pozdravio, inicijativu resornog ministarstva za unpređenje socijalnog dijaloga.

“Mislim da se socijalni dijalog menja na bolje i da je vlada počela da shvata važnost dijaloga, a sve kako bi privreda bolje funkcionisala”, istakao je Atanacković.

On je kaže da socijalni dijalog nije samo neka rasprava o zakonima ili minimalnoj ceni rada i kolktivnim ugovorima.

“Očekujemo da pravi smiao socijalog dijaloga bude zajednički rad na tome da privredna situacija bude bolja, jer samo tako može i položaj radnika da bude i bolji. Privreda mora da bude jača da bi mogli da rešimo razne probleme”, dodao je Atanacković.

 

Moguć razgovor o porodiljskom odsustvu i za očeve

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se može razgovarati o predlogu ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović da i očevi idu na porodiljsko odsustvo.

"Što se tiče mišljenja ministarke Dejanović, ja sam to razumeo kao mišljenje jednog stručnjaka. Kao nešto o čemu se da razmišljati i govoriti, ali to nije nešto što je zakonski regulisano", rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Đukić Dejanović je nedavno iznela ideju da bi i očevi mogli da budu zakonski obavezani da određeni period posle rođenja deteta, zajedno sa majkom, provedu pored deteta, kao i da to odsustvo bude plaćeno kao i majkama.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side