Vulin: U više od 80 objekata VS još ima ostataka neeksplodirane municije
28.10.2019 Beograd

Vulin: U više od 80 objekata VS još ima ostataka neeksplodirane municije

Vulin: U više od 80 objekata VS još ima ostataka neeksplodirane municije Foto: Beta, MO / Jovo Mamula
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se u više od 80 objekata Vojske Srbije (VS) i dalje nalaze ostaci neeksplodiranih ubojnih sredstava iz vremena NATO agresije 1999. godine.

On je posle obilaska pripadnika vojske koji rade na razminiranju rejona vojnog aerodroma "Dubinje" kod Sjenice, na koji je NATO dejstvovao 22 puta kasetnim i bombama velike razorne moći, izjavio da će se VS vratiti u sve prostorije koje su bile oštećene i uništene tokom bombardovanja, u skladu sa svojim potrebama i taktičkim zahtevima.

"Uradićemo sve da vratimo punu borbenu gotovost vojske, kakva je bila 1999. godine i da je, naravno, značajno unapredimo", naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Komandir Voda za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava kapetan Nenad Kanjevac kazao je da je zbog velike površine aerodroma u toku 2018. godine taj objekat podeljen na četiri sektora, a da je od početka godine do danas pronađena 71 kasetna bombica BLU 97, tri pojačnika za kasetnu bombicu BLU 97, kao i jedno protivoklopno zrno 88 milimetara.

"Tokom 2018. godine sproveli smo tehničko izviđanje Sektora 1, gde smo utvrdili da je od 47,5 hektara 27 hektara pod kasetnom municijom, dok je 20,5 hektara bez kasetne municije, to jest bez utvrđenog rizika", naveo je Kanjevac.

On je dodao da je tokom 2019. godine započeto kompletno čišćenje šest polja u Sektoru 1, koja su pod kasetnom municijom, da je očišćeno 16 hektara pod kasetnom municijom, dok je 11 hektara ostavljeno za 2020. godinu, kada će kako je najavio, radovi biti nastavljeni.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side