31.05.2018 Beograd

Vulin: Tokom predsedavanja Rumunije EU u fokusu da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice

Vulin: Tokom predsedavanja Rumunije EU u fokusu da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Foto: Beta, Ministarstvo odbrane
Rumunija podržava evrointegraciju Srbije i u fokusu njenog predsedavanja EU iduće godine biće to da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU, rekao je danas tokom posete Bukureštu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.


"Gde god Rumunija ima glas, kao i da Srbija ima glas. Gde god Rumunija bude imala prostora da govori o onome što tišti Srbiju, o onome što Srbija smatra nepravdom, o onome što Srbija smatra da treba drugačije i bolje raditi, Rumunija izražava spremnost da bude naš zaštitnik i u EU i u svim drugim organizacijama u kojima je ona član, a Srbija nije", izjavio je Vulin posle sastanka s predsednicom Vlade Rumunije Viorikom Dančilom.

Vulin i Dančila su se, kako je saopšteno u Beogradu, saglasili da su Srbija i Rumunija garanti mira i stabilnosti na Balkanu.

"Još jednom smo potvrdili principijelnu poziciju Rumunije, kada je u pitanju Kosovo i Metohija i njihovu snažnu podršku međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 i naravno razgovorima kao jedinom modelu koji ima podršku i Rumunije i Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija", kazao je ministar.

Vulin je u Bukureštu razgovarao s ministarom odbrane Rumunije Viorelom Fiforom o vojno-ekonomskoj saradnji.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, Vulin je kazao da Rumunija podržava politiku vojne neutralnosti Srbije.

Uz to, "Rumunija ima principijelan stav odbijanja priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije i daje podršku našoj politici apsolutnog odbijanja prihvatanja formiranja vojske Kosova. Ministar veoma dobro razume da bilo koja vojska na KiM, ako nije KFOR, ne može i ne sme da postoji", rekao je Vulin.

Ministri su se saglasili da treba da unapređuju vojnu saradnju, te će razmeniti posete eksperata.

"Srbija će u Rumuniji imati prijatelja, a mi ćemo nastaviti da je zastupamo i podržavamo interese politike ne samo na nivou ministarstva odbrane već i na nivou Vlade", rekao je Fifor.

On je izrazio uverenje da će rumunski Parlament ratifikovati sporazum o saradnji u odbrani, decembra prošle godine potpisan u Beogradu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side